Connect with us

Hirdetés

technokrata

Diákok beszélgetnek a magyar űrturistával

Smart home

Diákok beszélgetnek a magyar űrturistával

Április 5-én, vasárnap délután hazai és határon túli magyar középiskolás diákok rádiókapcsolat keretében felhívják a magyar származású űrturistát, Charles Simonyit a Nemzetközi Űrállomáson.

A kapcsolatfelvételre délután 5 óra előtt pár perccel kerül sor Budapesten, a Magyar Telekom által támogatott Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádiós szobájában. A Földre való április 7-i visszatérése előtt vasárnap lesz az utolsó alkalom, hogy Magyarországról felvehessék a kapcsolatot az űrhajóssal. Ennek során kilenc, kiemelkedően tehetséges hazai, szlovákiai és romániai magyar középiskolás diák teheti fel egy-egy kérdését az űrben tartózkodó Simonyinak. A diákok között vannak rádióamatőrök, csillagászattal, űrkutatással foglalkozók, a természettudományok iránt érdeklődők és diákpályázatok nyertesei is.

Kilövés előtt – Charles Simonyi baloldalt

A kapcsolatfelvétel alkalmából délután 3 órától rendezvény lesz a helyszínen (1097 Budapest IX., Gyáli út 22.), ahol egyebek közt űrkutatási szakemberek előadásai fogják a látogatók számára közelebb hozni az űrutazások és az űrállomás világát. A program nyilvános, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rádiókapcsolat és az előadások helyszíne a Puskás Tivadar Távközlési Technikum lesz, amelyet a Magyar Telekom Távközlési Oktatási Alapítványa támogat. Az 1906-ban épült iskola 1951-ben vette fel Puskás Tivadar, a telefonközpont feltalálójának nevét. A szakközépiskola ma az egyik legjobban ellátott oktatási intézmény Magyarországon, amelynek tanulói a 2008-as kompetenciamérésen messze az országos átlag fölött teljesítettek. Az iskolát többek között kiváló technikai felszereltségének köszönhetően választotta ki Simonyi a kapcsolatfelvételre.

Charles Simonyi a világ egyetlen űrturistája, akinek kétszer is volt alkalma meglátogatni a Nemzetközi Űrállomást (ISS). 2007-es repüléséről bővebben itt. Az amerikai, orosz, japán, kanadai és számos európai nemzet összefogásával létrehozott ISS 1998 óta repül bolygónk körül 350 km magasságban, 27700 km/h sebességgel. Simonyi március 28-ától kezdve összesen 12 napot tölt a fedélzeten, ezalatt közel 200-szor kerüli meg a Földet.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés