Connect with us

Hirdetés

technokrata

MP3: minden korábbinál jobb hangminőségben

Smart home

MP3: minden korábbinál jobb hangminőségben

Az új MP3HD formátum veszteségmentes tömörítést alkalmaz, ugyanakkor visszafelé kompatibilis. Az eredmény? Minden korábbinál jobb hangzás.

A szórakoztatóelektronikában jól ismert Thomson nemrég mutatta be az új, MP3HD névre keresztelt formátumot, mely az MPEG Layer 3 legújabb változata. Ismeretes, hogy az MP3 veszteséges elven működő tömörítést alkalmaz: azon frekvenciákhoz tartozó hangokat nyirbálja meg az eredeti hangban, amelyeknek kivétele a legkevésbé hallható az emberi fül számára. Az MP3HD azonban nem alkalmaz ilyen eljárást: veszteség nélküli kompressziót alkalmaz. A Thomson azt ígéri, hogy megőrzi visszafelé való kompatibilitását; bár egyelőre még nem tudni, hogy a hardvergyártók és tartalom-előállítók mikor veszik alkalmazásba a formátumot.

Mit jelent a gyakorlatban a HD-s „felbontás”? Nos, 500-900 Kbps-os minőségről van szó (a tipikus MP3 128-320 Kbps-ot nyújt), aminek köszönhetően a vájtfülűek kevésbé fogják húzni a szájukat, ha a digitálisan tömörített zene kerül szóba. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy nem az MP3HD az első olyan hangformátum, ami veszteségmentesen tömörít: az audiofilek körében népszerű a Free Lossless Audio Codec (FLAC) és a Monkey´s Audio (APE) is. Tulajdonképpen ehhez a táborhoz csatlakozott most az MP3.

Természetesen a jobb hangminőségnek ára van – ezt az árat pedig tárhelyben kell megfizetni. Míg egy általánosnak mondható, 3-4 perces zeneszám 128-320 Kbps-os MP3-ban 3-6 megabyte-nyi helyet igényel, egy 4 perces, közel 900 Kbps-os MP3HD már 26 MB-on terpeszkedik el. Persze napjaink háttértárainak robbanásszerűen bővülő kapacitása mellett egyre kevésbé okoz ez problémát; inkább csak a kisebb, 1 GB alatti memóriával szerelt hordozható lejátszók maradhatnak ki a minden korábbinál magasabb minőséget kínáló formátum adoptálásából. Ami viszont mégis visszavetheti az MP3HD terjedését, az a licencdíj, melyet mind a szoftveres, mind a hardveres cégeknek meg kell fizetniük a Thomson felé, ha használni akarják a formátumot.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés