Connect with us

technokrata

MP3: minden korábbinál jobb hangminőségben

Smart home

MP3: minden korábbinál jobb hangminőségben

Az új MP3HD formátum veszteségmentes tömörítést alkalmaz, ugyanakkor visszafelé kompatibilis. Az eredmény? Minden korábbinál jobb hangzás.

A szórakoztatóelektronikában jól ismert Thomson nemrég mutatta be az új, MP3HD névre keresztelt formátumot, mely az MPEG Layer 3 legújabb változata. Ismeretes, hogy az MP3 veszteséges elven működő tömörítést alkalmaz: azon frekvenciákhoz tartozó hangokat nyirbálja meg az eredeti hangban, amelyeknek kivétele a legkevésbé hallható az emberi fül számára. Az MP3HD azonban nem alkalmaz ilyen eljárást: veszteség nélküli kompressziót alkalmaz. A Thomson azt ígéri, hogy megőrzi visszafelé való kompatibilitását; bár egyelőre még nem tudni, hogy a hardvergyártók és tartalom-előállítók mikor veszik alkalmazásba a formátumot.

Mit jelent a gyakorlatban a HD-s „felbontás”? Nos, 500-900 Kbps-os minőségről van szó (a tipikus MP3 128-320 Kbps-ot nyújt), aminek köszönhetően a vájtfülűek kevésbé fogják húzni a szájukat, ha a digitálisan tömörített zene kerül szóba. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy nem az MP3HD az első olyan hangformátum, ami veszteségmentesen tömörít: az audiofilek körében népszerű a Free Lossless Audio Codec (FLAC) és a Monkey´s Audio (APE) is. Tulajdonképpen ehhez a táborhoz csatlakozott most az MP3.

Természetesen a jobb hangminőségnek ára van – ezt az árat pedig tárhelyben kell megfizetni. Míg egy általánosnak mondható, 3-4 perces zeneszám 128-320 Kbps-os MP3-ban 3-6 megabyte-nyi helyet igényel, egy 4 perces, közel 900 Kbps-os MP3HD már 26 MB-on terpeszkedik el. Persze napjaink háttértárainak robbanásszerűen bővülő kapacitása mellett egyre kevésbé okoz ez problémát; inkább csak a kisebb, 1 GB alatti memóriával szerelt hordozható lejátszók maradhatnak ki a minden korábbinál magasabb minőséget kínáló formátum adoptálásából. Ami viszont mégis visszavetheti az MP3HD terjedését, az a licencdíj, melyet mind a szoftveres, mind a hardveres cégeknek meg kell fizetniük a Thomson felé, ha használni akarják a formátumot.



Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák