Connect with us

technokrata

Hanggal vezérelhető laptopok

Smart home

Hanggal vezérelhető laptopok

Eljön a beszéddel is irányítható hordozható számítógépek kora? Az Asus erősítene ezen a téren Eee PC-ivel.

Egyre nehezebb kitűnni a netbook-tömegből: hiába volt ott az elsők között az Asus (sőt, tulajdonképpen a távol-keleti cég indította el a forradalmat), mégis, már hónapok óta nem elég csupán annyit megszellőztetni egy új modell kapcsán, hogy kicsi és „olcsó”. A vásárlókat olyan szinten árasztják el a csökkentett méretű hordozható számítógépek tömegei, hogy az Asus-nak újítani kellett. Méghozzá olyan villantásra volt szüksége, amit a többiek (még?) nem tudnak.

Ez lett a hangvezérlés. A vállalat legújabb tervei szerint ugyanis a kis masinák nem csak kézzel, hanem beszéddel is irányíthatóvá válnak. „Tulajdonképpen van egy belső csapatunk, amelyik a hangfelismerés folyamatát tanulmányozza. Hiszen az érintés- és a gesztusalapú bevitel mára általánossá vált, miközben a nyelvi vezérlés közel sem az. [..] Az első, hangfelismerésre képes Eee PC-k vagy Eee Top termékek az idei év harmadik-negyedik negyedében érkeznek a piacra.” – nyilatkozta a hét elején Jerry Shen, az Asustek Computer vezérigazgatója.

A hangalapú utasításkezelésnek van egy roppant nagy előnye: szinte mindegy, hogy mekkora a készülék, amelyet irányítani akarunk. A netbookok pedig jellemzően nagyon kicsik; jelentősen összezsugorított méretű billentyűzetük és/vagy touchpadük használata sokaknak okoz problémát. Emiatt sokat segíthet a beszédalapú vezérlés például különböző programok elindításában, gyorsan elvégezhető, egyszerű feladatok végrehajtásában. Olyan összetett tevékenységekre azonban valószínűleg (egyelőre) nem lesz képes, mint például egy website-ról kimásolt szöveg azonnali üzenőprogramon keresztüli elküldése.

Ugyanakkor van két hátránya is a megoldásnak. Az egyik probléma, a zajos helységek nem kívánt hangjainak kiszűrése fejlett, algoritmizált szoftverekkel megoldható. Másrészről azonban a felhasználók kényelmetlenül érezhetik magukat egy csendes szobában, ahol másokkal együtt tartózkodva kell szóban „dirigálniuk” egy netbooknak.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle