Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hanggal vezérelhető laptopok

Smart home

Hanggal vezérelhető laptopok

Eljön a beszéddel is irányítható hordozható számítógépek kora? Az Asus erősítene ezen a téren Eee PC-ivel.

Egyre nehezebb kitűnni a netbook-tömegből: hiába volt ott az elsők között az Asus (sőt, tulajdonképpen a távol-keleti cég indította el a forradalmat), mégis, már hónapok óta nem elég csupán annyit megszellőztetni egy új modell kapcsán, hogy kicsi és „olcsó”. A vásárlókat olyan szinten árasztják el a csökkentett méretű hordozható számítógépek tömegei, hogy az Asus-nak újítani kellett. Méghozzá olyan villantásra volt szüksége, amit a többiek (még?) nem tudnak.

Ez lett a hangvezérlés. A vállalat legújabb tervei szerint ugyanis a kis masinák nem csak kézzel, hanem beszéddel is irányíthatóvá válnak. „Tulajdonképpen van egy belső csapatunk, amelyik a hangfelismerés folyamatát tanulmányozza. Hiszen az érintés- és a gesztusalapú bevitel mára általánossá vált, miközben a nyelvi vezérlés közel sem az. [..] Az első, hangfelismerésre képes Eee PC-k vagy Eee Top termékek az idei év harmadik-negyedik negyedében érkeznek a piacra.” – nyilatkozta a hét elején Jerry Shen, az Asustek Computer vezérigazgatója.

A hangalapú utasításkezelésnek van egy roppant nagy előnye: szinte mindegy, hogy mekkora a készülék, amelyet irányítani akarunk. A netbookok pedig jellemzően nagyon kicsik; jelentősen összezsugorított méretű billentyűzetük és/vagy touchpadük használata sokaknak okoz problémát. Emiatt sokat segíthet a beszédalapú vezérlés például különböző programok elindításában, gyorsan elvégezhető, egyszerű feladatok végrehajtásában. Olyan összetett tevékenységekre azonban valószínűleg (egyelőre) nem lesz képes, mint például egy website-ról kimásolt szöveg azonnali üzenőprogramon keresztüli elküldése.

Ugyanakkor van két hátránya is a megoldásnak. Az egyik probléma, a zajos helységek nem kívánt hangjainak kiszűrése fejlett, algoritmizált szoftverekkel megoldható. Másrészről azonban a felhasználók kényelmetlenül érezhetik magukat egy csendes szobában, ahol másokkal együtt tartózkodva kell szóban „dirigálniuk” egy netbooknak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés