Connect with us

technokrata

Színes e-book a Fujitsu-tól

Smart home

Színes e-book a Fujitsu-tól

Hosszú üzemidő, komplett könyvtárakat befogadni képes kapacitás, és még számos érdekesség jellemzi a japán gyártó fejlesztését.

Évekig tartó fejlesztést követően a Fujitsu nemrég előállt színes e-bookjával. Ismeretes, hogy az első információk még 2006-ban kezdtek szivárogni az eszközről, 2007 áprilisában pedig hivatalosan is bejelentette a vállalat, hogy elektronikus könyvet fejleszt. Habár az Amazon és a Sony korábban piacra lépett saját termékével, a Flepia névre keresztelt készülékre megérte várni.

Az e-papírra alapuló eszköz kijelzője 8 colos, vagyis 20 centiméteres képátlóval rendelkezik. Ezen XGA felbontás megjelenítésére képes, és – szemben például a népszerű Kindle-lel – nem csak monokróm vagy szürkeárnyalatos képeket tud színhűen visszaadni. A Flepia 260 ezer színt jeleníthet meg, amivel minden eddigi versenytársát lekörözi. A digitális tartalom a kijelző érintésével vagy a vázba szerelt gombokkal egyaránt kezelhető.

Érdekesség, hogy a készülék japán változatára Windows CE 5.0-t telepítettek, aminek a használata inkább kuriózum, mintsem valós alternatíva. Az e-tinta ugyanis egy képfrissítéssel 1,8 másodperc alatt végez (egy tipikus LCD/CRT kijelző másodpercenként legalább 50 változást tud kezelni), vagyis nagyon lassú a kezelőfelület hagyományos számítógépes feladatok végzésére. E-bookhoz mérten azonban kiváló technikai paramétereket tud felmutatni. Támogatja a Bluetooth és Wi-Fi szabványokat, így nem csak vezetéken keresztül lehet felmásolni rá az olvasnivalót. Amiből pedig fér bőven: alapértelmezettként egy 4 GB-os kapacitású SD memóriakártya kerül az alig egy centiméter vastag készülékbe.

A Fujitsu 40 órányi folyamatos használati időt közölt a készülékre vonatkozóan, az azonban nem tiszta, hogy ez csak a lapozás idejét jelenti, mint a monokróm e-bookok esetében, vagy a teljes, bekapcsolt állapotban eltöltött időt foglalja magában. Előbbi esetében igencsak impozáns értékkel állunk szemben, de ha az utóbbit jelöli a japán vállalat által megadott adat, az sem ad okot szégyenkezésre.

A Flepia április 20-án kerül forgalomba a távol-keleti szigetországban, nagyjából 1000 dolláros áron.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle