Connect with us

technokrata

Kipróbáltuk a Sharp óriástévéjét

Smart home

Kipróbáltuk a Sharp óriástévéjét

Televíziózás a 21-ik században.

Tavaly november közepén itthon is bemutatkozott a világ legnagyobb LCD televíziója, melyet a Sharp jegyez. Ez adta az ihletet, hogy kipróbáljuk a vállalat egyik folyadékkristályos megjelenítési elven alapuló készülékét. Ugyan a bajnok felületének „csak” kevesebb mint a negyedét tudja felmutatni az LC52-HD1E típus, mégis lenyűgöző élménnyé teszi a filmnézést. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen már maga a készülék beüzemelése is egy kaland.

Az 52 colos képátló 132 centimétert tesz ki, vagyis nagyjából egy 10 éves gyerek testmagasságával vetekszik. Nehéz elképzelni, hogyan lehetne egy ekkora készüléket katódsugárcsöves kialakítással emberi léptékűre szabni, hiszen még a vékonypaneles megoldás is hatalmas – egészen pontosan 127x87x31 cm. Bruttó súlya 52 kilogramm (csomagolás nélkül 48 kilogramm), amit megmozgatni sem nagyon lehet egyedül. Emeletre feljuttatni pedig egyértelműen kétemberes feladat; hiába vannak fogást segítő fülek a dobozon, mégis, ilyen hatalmas méretek esetén nem árt előre tervezni, hogyan is juthat be a tévé leendő otthonába. Talán az a legjobb megoldás, ha a szállítóknak adunk (még) némi pénzt, és megkérjük őket, hogy hozzák fel/be a szobába…

Miután lekerült a jellegtelen barna kartondoboz a fekete színű televízióról, láthatóvá válik, hogy az közel sincsen üzemkész állapotban. Annál kicsit többet kell tenni életre keltéséhez, minthogy bedugjuk az antenna- és a tápkábelt. Először is, a készüléktől különválasztva érkezik a hangszórópanel, amely két darab 7,5 wattos hangszórót illetve egy 15 wattos subwoofert tartalmaz (támogatja a virtuális Dolby Surround hangzást). Ezeket a dobozban található imbuszkulccsal lehet rögzíteni a televízióhoz, ahogyan a talpazatot is. Utóbbi el is hagyható, ha a falra akarjuk rögzíteni; a Sharp erre is biztosít lehetőséget.

Ha már stabilan rögzítettük a tévét, nem árt összekötni valamilyen, nagyfelbontású tartalmat szolgáltató lejátszóeszközzel (ami akár egy számítógép is lehet); erre két HDMI bemenete is lehetőséget nyújt. Apropó, csatlakozások: a készülék bőven el van látva velük: két SCART, tengernyi hang be- és kimenetek (akár fülhallgató vagy digitális – SPDIF – hangrendszer is ráköthető), S-video, a már említett két HDMI, antenna be- és kimenetek, sőt, még szabványos RS232-es és USB portokkal is ellátták.

Itt kell megemlítsük a csomag egyetlen hiányosságát: nem mellékeltek hozzá HDMI kábelt, így azt kénytelenek voltunk utólag beszerezni. Egy ilyen készüléket vétek nem nagyfelbontásban használni, a HD-s tartalmak azonban csak ezen adatátviteli közegen keresztül élvezhetők igazán. Ezen kívül azonban minden egyéb kiegészítő (tápkábel, csavarok, törlőkendő, távirányító, az ehhez szükséges két AAA ceruzaelem) rendelkezésre áll.

Miután összeraktuk, nézzük meg szemből, hogyan is néz ki a készülék!

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák