Connect with us

technokrata

DVD-írás 24x-es tempóval

Smart home

DVD-írás 24x-es tempóval

Rekordgyors meghajtók érkeznek.

Játék a számokkal, avagy kinek nagyobb. Más értelme nem nagyon van annak, hogy (majdnem) egyszerre két vállalat is előrukkolt a minden idők leggyorsabbjának kikiáltott DVD-író tervével. A Sony és a Lite-On egyaránt arról számolt be, hogy a tavasz során piacra fogják dobni legújabb optikai drive-jukat, amelyek immár 24x-es tempóval lesznek képesek írni az ezt a terhelést elviselő médiumot.

A Lite-On féle iHAS324 és iHAP424 márciusban, az iHAS624 modell májusban debütál. Az első és a harmadik soros, a második modell párhuzamos ATA csatolófelülettel rendelkezik, és olyan funkciókkal lesznek felvértezve, mint a SmartErase – amit „bizalmas adatok” törlésére lehet használni -, vagy a LightScribe technológia – ennek révén akár grafikus ábra is égethető a lemezek felső oldalára -, illetve a LabelTag. Ez utóbbival címkegyűrű készíthető a korongok adathordozó oldalára.

A Sony fejlesztése, az AD-7240S drive szintén márciusban kér helyet magának a boltok polcain. Ez a DVD-RAM-okat és a kétrétegű korongokat a csúcssebesség felével tudja írni.

Kell ekkora tempó?
Nem árt tudni, hogy a 24x-es sebesség nem a lemez teljes felületén érhető el – az adathordozó réteg külső széle felé válik csak ilyen gyorssá az „égetés”. Emiatt az elméleti 32,4 megabyte/sec-os sebesség nem jelent percekben érhető előnyt egy 22x-es vagy 20x-os meghajtóhoz képest. Ugyanakkor a nagy tempó mellett az adatok írása során gyakrabban keletkezhetnek hibák, amit ugyan a hibajavító algoritmus kezel, ám ennek tudata sem hat nyugtatóan az adatokat biztonságban tudni vágyók számára.

A készülékek árai egyelőre nem ismertek.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák