Connect with us

Hirdetés

technokrata

Álomlaptop a Toshibától

Smart home

Álomlaptop a Toshibától

Qosmio X300 – így néz ki, amikor mindenből a maximumot kapjuk.

Tavaly tavasszal kipróbáltuk a Toshiba multimédiás „szörnyetegét”, amely minden extrát tartalmazott, amire csak egy notebooktulajdonos vágyhat. Az azóta eltelt egy év alatt azonban nem állt meg a fejlődés, ráadásul időközben a vállalat diverzifikálta Qosmio kínálatát. Kíváncsiak voltunk, mit tud felmutatni az egyik legextravagánsabb laptop, ami valaha is kikerült a Toshiba boszorkánykonyhájából, így kipróbáltuk a Qosmio X300-as modelljét.

Már maga a csomagolás is rendhagyó: a megszokott unalmas színek helyett élénkvörösben pompázik a masina doboza. Kinyitva pedig még megdöbbentőbb látvány tárul az ember szemei elé – piros lángnyelvek uralják az X300-as fedlapját. Ez, és a hatalmas méret ragadja meg először a tekintetet. Mert a Toshiba mérnökei ezúttal sem spóroltak semmivel: a 17 colos, szélesképernyős kialakítás tekintélyt parancsoló fizikai paramétereket kölcsönöz a Qosmio-nak. Emellett nem is nagyon kellett extra tartalmat csomagolni a laptophoz – mindössze egy töltőadaptert és a kézikönyveket pakolták a dobozba.

Miután felnyitjuk a notebookot, jön az igazi meglepetés. A Toshiba ugyanis szinte mindent bevetett, amit csak lehet, hogy valóban különleges terméket hozzon létre. A vörös és fekete színek kombinációja mellett több helyütt is dinamikus, számítástechnikában még mindig szokatlan ívekkel találkozunk. Az 1440×900 pixeles felbontású LCD kávájában természetesen ott lapul egy 1,3 megapixeles webkamera, ám ennél sokkal érdekesebb a billentyűzetpanel. A készülék nagy mérete miatt nemcsak a standard gombok lehettek asztali klaviatúrával analóg méretűek, hanem még a numerikus keypad is ráfért. Emellett itt találjuk a négy (igen, négy!) harman/kardon hangszórót (a szintén beépített mélynyomó nyílása a készülékház aljára került). Ezek meglepően jó hangzást képesek biztosítani. Egy komplett házimozi rendszerrel nem veszik fel a versenyt, de kategóriájában mindenképpen ritka az ilyen felszereltség. Szót érdemel még az ujjlenyomat-olvasó, ami adataink védelmét hivatott szolgálni, és ha már biztonság: a hátulra került Kensington zár a készülék fizikai ellopását akadályozhatja meg.

Csatlakozókkal gazdagon ellátott laptopról van szó, így nem meglepő, hogy szinte minden oldalra jutott néhány USB port. Amelyek – a Toshibától megszokott módon – Sleep ´n charge elven működnek, vagyis képesek az USB-n keresztül töltődő elektronikus eszközök (mobiltelefon, PDA, fényképezőgép stb.) akkumulátorainak energiával való ellátására, még a noteszgép kikapcsolt állapotában is. Csatlakoztathatunk a laptophoz külső merevlemezt az eSATA támogatásnak köszönhetően, illetve képes memóriakártyáinkat fogadni integrált olvasója révén.

A burkolat több helyen is megbontható. Egyrészt a jobboldali panel hátulján, ahol így hozzáférhetünk a porvédett modemcsatlakozóhoz. Másrészt alul: itt az akkumulátor, a merevlemez és a memóriák eltávolítására/cseréjére/bővítésére nyílik lehetőség. Apropó, akkumulátor: a Toshiba saját gyártású lítium-ionos telepe 4000 mAh-s kapacitással rendelkezik.

Természetesen külső kijelzőkkel is együtt tud működni D-Sub és HDMI csatlakozója révén. Képes mikrofont és fülhallgatót kezelni, és a hangerőszabályzás is külsőleg történik, egy potméter révén (ugyanakkor még mindig nem kapunk OSD visszajelzést). Multimédiás képességeit csak fokozza a bal oldalába rejtett, memóriakártya-vastag távirányító, amellyel például a fényerőt és a hangerőt növelhetjük/csökkenthetjük, hozzáférhetünk a Media Centerhez, digitális tartalmakat indíthatunk el, állíthatunk le, vagy akár ki is kapcsolhatjuk a masinát. Emellett DVD-RAM meghajtóval is ellátták a Qosmio X300-ast: a lemezeket szemből képes fogadni. A meghajtótól balra pedig a Wi-Fi modult ki/bekapcsoló csúszka került.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés