Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóvá válik a Blu-ray

Smart home

Olcsóvá válik a Blu-ray

Drámai esés mind a média, mind a lejátszók/írók áraiban.

A múlt héten írtuk, hogy az idei évben 100 millió eladott kéklézeres lemezzel számol a Sony, illetve az általa létrehozott Blu-ray-t támogató nagy elektronikai cégek (mint például a Panasonic és a Philips) szövetsége. Akkor még nem lehetett biztosra tudni, de azóta világossá vált: ennek egyik eszköze a licencdíjak drasztikus lefaragása lesz. Jelenleg folyik az egyeztetés a jogtulajdonosok között arról, hogy elfogadják a vezetők által meghatározott számokat.

Ha minden jól alakul, akkor az év közepétől élvezhetjük a díjak csökkenését. Mit jelent ez konkrétan? A korábbi 30 dollárról 9,5 dollárra esik a licencdíj egy Blu-ray lejátszó, és 14 dollárra egy BD író esetében. A média is olcsóbbá válik: egy csak olvasható korongot 11 cent, egy írható lemezt 12 cent, míg egy újraírható diszket 15 cent licencdíj terhel majd az év közepétől. Ez legalább 40 százalékos esést jelent a kéklézeres termékek esetében a mostani, kumulált jogdíjakat figyelembe véve.

Ismeretes, hogy hiába győzte le tavaly év elején a HD DVD-t a Blu-ray, a formátum nem volt képes (kategóriájában) komoly rivális hiányában sem meghódítani a széles néptömegeket, továbbra is a DVD maradt a domináns. A sok okból egyikként magas ára akadályozta meg népszerűvé válását. A szabadalmat birtokló vállalatok ezért a fenti lépéstől azt várják, hogy a kiskereskedelmi egységek továbbadják a jogdíjak csökkentéséből adódó árelőnyt a végfelhasználók számára, akik így hajlamosabbak lesznek BD-t vásárolni. Ezzel a korábbi árakhoz képest jelentősen olcsóbbá válhatnak a Blu-ray lemezek és az ezeket kezelni képes asztali és számítástechnikai eszközök.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés