Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan készítsünk saját kezűleg digitális táblát?

Smart home

Hogyan készítsünk saját kezűleg digitális táblát?

Olcsó, gyorsan megvan, roppant látványos és hasznos.

A korszerű, digitális taneszközök használata nem mindig csak pénz kérdése. Egy csepeli általános iskola matematika, fizika és informatika tanárnője addig nem nyugodott, amíg – a pénz híján reménytelennek tűnő iskolai interaktív tábla beszerzés helyett – maga el nem készítette az iskola első digitális tábláját.

„2007 decemberében egy blogban olvastam először egy saját készítésű infravörös fénnyel működő eszközről, mellyel bármilyen felület (monitor, vetített kép) interaktívvá tehető.” – emlékezett vissza Klacsákné Tóth Ágota tanárnő – „A cikkben egy amerikai fiatalember (Johnny Lee) videón, a Wii konzoljáték távirányítóját használva, saját ötletű szoftverrel és tollal olcsón megvalósítható interaktív táblát mutatott be.”

„Mindig érdekeltek az új tanítási módszerek, a lehetőségek, amivel a gyerekek érdeklődését, figyelmét fel lehet kelteni. Már régóta irigykedve olvastam azokat a tanári beszámolókat, melyek interaktív táblák tanórai hasznosításának előnyeiről írtak. A mi iskolánk nem rendelkezik ilyen eszközzel, magam is csak egy bemutatón láttam ilyet. Alkalmazását az oktatásban én is jónak tartottam, ezért utánajártam, tényleg olyan könnyen el lehet-e készíteni, mint ahogyan ezt sokan megtették. Annyit tudtam a Wii-ről, hogy egy divatos drága játék, de soha nem láttam még ilyet. Az egyik áruházban ki lehetett próbálni a játékot, a kisebbik fiam le volt nyűgözve és rögtön rájött, hogyan kell kezelni.” – mesélte a tanárnő.

„Engem azonban a működési elve érdekelt. Vettem egy olcsó USB-s bluetooth eszközt és kipróbáltam az otthoni laptopon: valóban a Lee-féle szoftver azonnal felismerte a távirányítót. Infra ceruzám azonban még nem volt, először öngyújtó lángjával végeztem a kalibrálást-hiszen a lángnak van infravörös tartománya.” – folytatta a háromgyerekes, általános iskolai tanárnő – „Döbbenetes volt, amikor a lángot először érzékelte a távirányító! Nyilván nem lehetett vele pontosan kis helyre fókuszálni, de már tudtam vele vonalakat húzni. Ezt érdemes megmutatni a tanulóknak is, roppant látványos egy öngyújtóval rajzolni a táblára.”

„Az első órát a saját készítésű interaktív táblán 2008 februárjában tartottam, a gyerekek körében hatalmas sikerrel. Azóta folyamatosan használom az eszközt tanítási órákon, egyre jobbá továbbfejlesztve azt.” – számolt be büszkén az eredményekről Klacsákné Tóth Ágota.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés