Connect with us

technokrata

Smart home

Ultrahalk Xbox

Ha zavar a zaj játék közben…

A Microsoft fejlesztette Xbox 360 már sok kritikát kapott tulajdonosaitól, amik a túlságosan hangos és forró működésre irányultak. Szerencsére a gyártástechnológia fejlődésével Redmond képes volt jelentős eredményeket felmutatni ebben a kérdésben: az új konzolok már jóval halkabban működnek, és alacsonyabbra szorított fogyasztásuknak köszönhetően kevésbé melegednek.

Van azonban, akinek még ez sem elég. Akit a játék közben még a legkisebb ventilátorzaj is zavar, annak nyújt megoldást a QuietPC.com múlt héten bemutatott fejlesztése. Az Ultra-Quiet Xbox 360 masinák tulajdonképpen az eredeti konzol „lelkét” hordozzák egy teljesen más burkolatban. A cég ugyanis arra szakosodott, hogy a boltban kapható játékgépeket kibelezi, majd a belső alkatrészeket egy új, sokkal kevésbé zajos házban összeszereli. Eközben olyan speciális módosításokat alkalmaz, mint az antivibrációs ventilátor-felfüggesztések, az optikai meghajtó rázkódáselnyelő burkolatba való helyezése, illetve a Scythe magasminőségű, aktív hűtésének alkalmazása, amely a hétköznapi ventilátoroknál jóval halkabban képes üzemelni, ugyanakkora hűtési teljesítmény mellett.

Igaz, a módosításoknak két hátránya is van. Egyrészt a Lian Li házak nagyobbak, mint az Xbox gyári dobozai (a jobb hűtésnek köszönhetően viszont kevésbé is melegednek). Másrészt a moddolt készülékre nem jár a Microsoft garanciája – az ugyanis azonnal érvénytelenné válik a ház „buherálását” követően. Ugyanakkor a QuietPC.com saját maga 360 napos garanciát vállal az általa forgalomba hozott masinákban levő hardverelemekre.

Az európai országokban kapható kiszerelés mindazonáltal egyáltalán nem olcsó. A boltban kapható Xboxok árát 220-230 euróval (a mai, gyenge forint esetén kb. 60-70 ezer forinttal) dobja meg. Vagyis akár dupla annyit is kifizethetünk egy belépőszintű modellért, mintha a „mezei” változatot vásárolnánk meg a boltban. Valamivel csökkenteni lehet a költségeket, ha csak az átépítőkészletet vásároljuk meg a QuietXbox.com oldalról, ekkor viszont a garancia teljes elvesztését kockáztatjuk.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek