Connect with us

technokrata

Lopott high-tech felszerelés a feketepiacon

Smart home

Lopott high-tech felszerelés a feketepiacon

Amerikai hadseregtől eltulajdonított laptopok tucatjait lehet megvenni illegálisan.

Hétfőn írtunk arról, hogy soktucatnyi számítógépnek kelt lába az amerikai Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratóriumból. Ha a szigorúan őrzött intézetből is eltűnhettek a PC-k, akkor már az sem meglepő, hogy a hadsereg szintén hiányol néhányat eszközkészletéből. Az viszont már annál inkább furcsa, hogy a többnyire Afganisztánban eltulajdonított laptopok a szomszédos Pakisztán területén bukkannak fel újra, ahol az ókori viszonyok között kínálgatják a 21-ik századi technikát.

Az esetről nemrég írt az USA-beli Military és a szintén amerikai GlobalPost. Cikkeiket fényképekkel alátámasztva jelentették meg. Állításaik szerint az ország legnagyobb határközeli városában, Pesavarban a feketepiacon rengeteg NATO-s technikai berendezés vásárolható. A lenti képen látható táska például egy úgynevezett rugged, azaz a fizikai és környezeti hatásokkal szemben nagymértékben ellenálló laptopot rejt, ami egykor az amerikai 864-ik mérnöki zászlóalj birtokát képezte. Ehhez az ottani viszonyok között egy kisebb vagyonnak megfelelő összeget kért gazdája: 650 dollárért jutott hozzá a tényfeltáró újságíró egy “Sitara Market” nevű bódéban.

Az őrizetlenül hagyott vagy megtámadott helyiségekből, katonai járművekből „organizált” eszközök széles skálája képviselteti magát a pesavari piacon. Laptopokon kívül lehet itt katonai távcsövet vásárolni, éjjellátó készülékre is szert tehet, akinek van pénze rá, de a menekülteknek osztogatott, USA „márkájú” élelmiszerkonzerveket is megszerzik az ellenállók, hogy aztán némi pénzért adjanak túl rajta. Kérdés persze, hogy kinek tudják eladni például az amerikai Black Hawk helikopter használati kézikönyvét, hiszen az nem valószínű, hogy a vevő a szomszédos boltban „leakaszthat” hozzá egy UH-60-ast…Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek