Connect with us

technokrata

Az idei karácsony fordulópont a CD „életében”

Smart home

Az idei karácsony fordulópont a CD „életében”

(Zene)történelmi pillanatokat élünk.

A Gartner piackutató elemzése szerint az idei lesz az utolsó olyan karácsony (egyelőre csak az USA-ban), amikor a zeneipar számára a kiskereskedelemben kapható kompakt lemezek hozzák a legtöbb hasznot. Jövőre már az online értékesítésből származik több bevételük.

Ahhoz, hogy láthassuk, milyen tempóban zajlik a váltás, következzen néhány adat. 2007-ben pénzüknek még „csak” 23 százalékát szerezték erről a piacról az Egyesült Államokban, míg a világot egészként tekintve 15 százalékos arányt kapunk. Ugyanakkor 2005-ben a zeneipar bevételeinek 91 százalékát adta az 1985-ben debütált CD, vagyis alig két év alatt háromszorosára nőtt az internetes eladás súlya. A jelenség egyébként 2000-ben indult; ekkor tetőzött ugyanis a vörös lézerrel életre kelthető korongok értékesítése az amerikai háztartásokban.

Mindez ráadásul öngerjesztő folyamat. A boltokban is folyamatosan csökken a fizikai valójukban megfogható zenei adathordozóknak fenntartott hely, mivel a kereslet is csökken. A szűkebb kínálat pedig még inkább az online vásárlás felé vezeti a zenerajongókat – és a kör bezárult. Annyira, hogy a Gartner szerint jövőre már nagyobb pénzt fog hozni a kiadóknak az internetes értékesítés, mint a CD-s. Vagyis egyre inkább kuriózumnak fog számítani a kompaktlemez, ha dalok vásárlásáról beszélünk.

Mike McGuire, a Gartner egyik alelnöke szerint a CD üzletág jelentőségének csökkenése nem járt együtt a nagy kiadóvállalatok részéről az online terjesztésben rejlő lehetőségek komoly kiaknázásával. McGuire szerint a kalózkodás visszaszorításában sem értek el sikereket a kiadók, ugyanakkor nem tudtak elszakadni a régi, berögződött lemezeladási üzleti formától sem. Az alelnök szemléletváltást javasol minden nagyobb kiadónak; úgy véli, hogy a „digital first” elvet kellene vallaniuk, vagyis először digitális szolgáltatásokon kellene elérhetővé tenniük alkotásaikat. Emellett is lenne helye a CD-nek: McGuire on-demand, vagyis az igény szerinti terjesztési modell adoptálását ajánlja.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle