Connect with us

technokrata

Újszerű érintőképernyő – „átlátunk” az LCD-n

Smart home

Újszerű érintőképernyő – „átlátunk” az LCD-n

Végre kompromisszum születik a kis kijelzők és a nagy ujjak eddig feloldhatatlannak hitt szembenállása között?

Az akkumulátorok kapacitásának növekedése és a miniatürizálás fejlődése oda vezetett, hogy mára jóval kisebb kijelzőket is elő tudunk gyártani hatalmas mennyiségben, mint amelyek fizikai valónkkal (többnyire ujjainkkal) még kényelmesen vezérelhetők. Az Iphone, a tábla PC, a PDA mind-mind olyan készülék, amely érintésvezérelt, ám nem feltétlenül átlagos emberi ujjra van méretezve a vezérlést fogadó felület. A méretek viszont kötöttek humán és elektronikai oldalról is – az ujjaink nem szabhatók kisebbre, egy telefon kijelzője nem növelhető nagyobbra.

Ezt hidalhatja át a NanoTouch mindössze 2,4 colos méretű eszköze. A prototípus érintésérzékeny, azonban nem a felénk eső felületet kell nyomkodni, mint általában, hanem a készülék mögül nyílik lehetőség a vezérlésre (a működés sokkal érthetőbbé válik az alábbi rövid videó révén). A hátsó, érintésérzékeny felület használatával a felhasználó anélkül kattinthat ikonokra, hogy eltakarná szemei elől a célpontot, így jóval pontosabban „célozhat” ujjaival. Ez egyben érdekes átlátszóság-érzetet is ad a készülék használatához.

A prototípuson dolgozó kutatók szerint a hagyományos érintőképernyőn megjelenő alakzatokhoz képes feleakkora, mindössze néhány milliméter széles célpontokat is könnyedén ki tudtak jelölni, el tudtak érni a tesztelők a NanoTouch segítségével. A kis készülékhez ezért nagy reményeket fűz a NanoTouch mögött álló két szervezet, a Microsoft Research és a potsdami Hasso Lattner Intézet. Terveik szerint áprilisban, a bostoni
Computer and Human Interaction konferencián teszik először nyilvánosan megtekinthetővé az eszközt.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle