Connect with us

technokrata

Cigi vagy nyomtató – melyik károsabb?

Smart home

Cigi vagy nyomtató – melyik károsabb?

Azért, mert nem dohányzunk, még lehetünk tüdőrákosak…

Habár nem célunk az ijesztgetés, nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a legtöbb elektronikai eszköz valamilyen szinten káros az emberi egészségre. A gyárból frissen kikerülve még párolognak belőlük a felületkezeléshez használt anyagok, a festékek, és amit sokan „új szagnak” tartanak, és kellemes, az új eszköz birtoklásának érzését társítják hozzá, az voltaképp ártalmas.

Létezik azonban egy másfajta fenyegetés is, ami a legtöbb irodában és néhány otthonban is észrevétlenül bújik meg. Ezek forrása a lézernyomtató, illetve a bennük használt tonerekben rejlő tintapor. Tavaly az ausztrál Queensland Egyetem egyik tanulmánya világított rá, hogy ezeknek a részecskéknek a belégzése annyira káros lehet a tüdő számára, mint a cigarettafüst. Márpedig a nyomtatás során rengeteg porszemcse kerül a levegőbe, amit a printerrel egy légtérben tartozók apránként – és főleg: észrevétlenül – magukba szívnak.

A minap azonban egy ennek ellentmondó megállapítás látott napvilágot, egy (két) földrésszel közelebbről. A német Fraunhofer Intézet kutatói ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy nincsen perdöntő bizonyíték az ausztrál állítás igazára. A lézernyomtatók által kibocsátott kémiai anyagok vizsgálata során azt találták az európai tudósok, hogy a szemcsék mégsem annyira ártalmasak, mint amilyennek hitték őket. Állításuk szerint ugyanis bizonyos hőfokon (220 Celsius) a levegőbe jutó részecskék egyszerűen elpárolognak, vagyis szó sincs hatalmas, láthatatlan tonerpor-felhőkről.

Ugyanakkor némileg aggasztó tény a felmérés pártatlanságát illetően, hogy a kutatást részben a Német IT Társaság pénzelte, melynek tagjai között ott vannak a nyomtatógyártó vállalatok is.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle