Connect with us

Hirdetés

technokrata

Katonai erőfeszítések a terminátorok ellen

Smart home

Katonai erőfeszítések a terminátorok ellen

Az amerikai hadsereg komolyan veszi a filmes fenyegetést.

2010-re az Egyesült Államok nagyjából 4 milliárd dollárt fog az úgynevezett autonóm (vagyis önmaguktól döntést hozni képes) rendszerek kutatására fordítani. A katonai kifejezés alatt olyan robotokat kell érteni, amelyek a harcoló egységeket segítik, akár fegyvertelenül (felderítés, szállítás, sebesültellátás), akár éles lőszerrel szerelten. Ám míg kezdetben az olyan alapvető feladatok, mint a mozgás, környezet érzékelése, energiaellátás, jelentették a legnagyobb kihívást a fejlesztésben, mára ezeken kezdenek túllépni a kutatók. Egy sokkal összetettebb problémát kell megoldaniuk, amit hollywoodi egyszerűséggel csak terminátor hatásnak nevezhetünk.

Az Arnold Schwarzenegger szereplésével létrejött trilógia valamelyik részét biztosan mindenki látta: a történet szerint a jövőből visszajövő gyilkológépek belül teljesen robotizáltak, kívülről pedig, ha álcázásra van szükségük, emberi külsőt kapnak (vagyis androidok). Feladatukat központilag határozzák meg: az amerikai hadsereg által létrehozott Skynet számítógépes rendszer éled öntudatára, és dönt az emberiség elpusztítása mellett. Az atomcsapások maroknyi túlélője felveszi a harcot a terminátorokkal szemben, melyek legyőzésének kulcsát a Skynet elpusztításában látják (a filmek készítésének időpontjaiban még nem volt ismert a P2P technológia).

Nos, habár a sci-fi történet jól hangzik, természetesen csak kitaláció. Ám a katonai robotok fejlődésével haladunk egy Skynet-irányította világ irányába, így a fejlesztésért felelős kutatók jelenleg azzal a kihívással néznek szembe, hogy miként lehet baráti egységekre veszélytelen droidokat létrehozni. Az amerikai hadsereg és haditengerészet egyaránt külföldi segítséget kért: saját embereik mellett brit tudósokat alkalmaznak a terület kutatására.

Létező modellek
Természetesen az elmúlt egy-két évben már megjelentek az autonóm rendszerek a hadviselésben, például Irakban és Afganisztánban is bevetett az amerikai hadsereg UAV-okat (Unmanned aerial vehicle) – a repülő eszközökkel légicsapásokat mértek katonai célpontokra. De példának fel lehet hozni az utak mentén aknákat, robbanó tölteteket kereső robotokat, melyek az emberi élet veszélyeztetése nélkül képesek ártalmatlanítani a halálos csapdákat.

A múlt hónapban megjelent a színen egy új egység, melyet a brit QinetiQ védelmi vállalat amerikai leánya hozott létre. A robot képes bármire tüzet nyitni, és ártalmatlanná tenni, köszönhetően nagy robbanóerejű gránátjainak és 7,62 milliméteres géppuskájának. Ez az eszköz azonban még nem autonóm működésű: távolról ember irányítja. Érzékelői, vezérlőkódja ugyanis még nem annyira fejlett, hogy képes legyen megkülönböztetni 100 százalékos biztonsággal a baráti és az ellenséges egységeket, illetve különbséget tenni az egyes célpontok „kezelése” között. Hiszen nem ugyanazt a taktikát kell választani egy fegyveres ember vagy páncélozott jármű esetében, mint a polgári lakossággal vagy a mentőkkel való találkozáskor.

Mi kell ahhoz, hogy harctéren bevethető, önműködő robotokat alkalmazhasson a hadsereg? A genfi egyezmény betartása, melyet komplex, előre kódolt szabályrendszer segítségével képes végrehajtani az automatizált gyilkolóegység. Ráadásul jóval olcsóbbá tehető ezeknek a robotoknak az üzemeltetése, ha nem kell hozzájuk kezelőszemélyzet. A Predatorok például hat ember összehangolt munkáját igénylik, miközben a célra repülnek és fegyveres erővel leküzdik azt. Ezt a hat embert ki kell képezni, folyamatosan szolgálatban tartani – több száz UAV esetén jelentős többletköltséget jelent.

Sosem fog működni?
Egyes vélemények szerint azonban a probléma megoldhatatlan. Noel Sharkey, a Sheffield Egyetem egyik számítástechnikával foglalkozó tudósa, aki a Robot Wars nevű tévés műsorból lehet ismerős az érdeklődők számára, úgy véli, hogy hibás működés esetén beláthatatlan következményekkel járhat az automatika harctéri alkalmazása. „A hideg kiráz a gondolattól. Évtizedek óta foglalkozom a mesterséges intelligencia kutatásával, és annak az ötletét, hogy egy robot hozzon döntést egy ember megöléséről, rémisztőnek tartom.”

Mindazonáltal azt azért jó lenne nem elfelejteni, hogy nem csak a robotok sérülhetnek meg – a harctéri stressz miatt az emberi katonák is hozhatnak téves döntéseket, aminek számos áldozata volt már a múltban…

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés