Connect with us

technokrata

Verekedés a távirányítóért

Smart home

Verekedés a távirányítóért

A családok 91%-ában harcolni kell a távirányítóért.

Egy Logitech által megrendelt felmérés kimutatta, hogy nagyjából 91 százalékra becsülhető azoknak az európaiaknak az aránya, akik vitatkozni vagy egyenesen veszekedni szoktak a távirányítón. A Lightspeed Research által Európában végzett kutatás alapján a legtöbb ember (63 százalék) demokratikus rendszernek tartja otthonában a távvezérlő használatát, vagyis mindenki beleszólhat, hogy mit nézzenek, és bárki használhatja a távirányítót. Azonban mint minden rendszer, ez a demokrácia is tökéletlen. Az emberek 72 százaléka vitázott már családjával a távvezérlés jogán, 12 százalékuk dobálózott a távirányítóval, és 7 százalékuk vett részt konkrét fizikai összecsapásban, hogy megszerezze.

Az európai családok demokratikus ideálja messzebb lehet a valóságtól, mint gondolnánk. A többség (a megkérdezettek összesen 44 százaléka) állította, hogy a családfő kezében van a távirányítás joga, aki az esetek 59 százalékban férfi. A számok arra utalnak, hogy ezekben a háztartásokban kevésbé érvényesül a távirányító demokrácia, mint szeretnék. Az emberek 12 százaléka beismerte, hogy az ő rendszerük inkább diktatúrához hasonlít, ugyanis egyetlen emberen múlik, hogy mit néznek, és ez az ember uralja a távirányítót. Másik 9 százalék szerint náluk ez inkább modern monarchiára emlékeztet, mivel egyvalaki határozza meg, hogy milyen műsor menjen, de az valaki mással kezelteti a távirányítót. Végül 15 százalék állította, hogy náluk nincs kialakult rendszer, vagyis inkább anarchia uralkodik: aki először megkaparintja a távvezérlőt, az diktál.

Míg a távirányítás jogából és a műsorok kiválasztásából eredő nézeteltérések a távirányító-harc legismertebb okai, azt is kimutatták, hogy jelentős feszültségek alakulhatnak ki a családban egyszerűen a távvezérlők komplikált felépítéséből. A háztartások 49 százalékában öt vagy több távirányító van, és 87 százalékukban van legalább három. A válaszadók 39 százalékának már el kellett magyaráznia egyes családtagoknak, hogy hogyan használják a távkapcsolót.

A felmérésből jól láthatóak azok a stratégiák, amikkel a különböző családokban megpróbálják csökkenteni a távirányításból eredő feszültségeket. Habár az emberek 40 százaléka megbékélt az otthonában kialakult politikai rendszerrel, és nem is küzd ellene, 30 százalék azt mondja, hogy a család különböző tagjai inkább más és más helységekben keresik a szórakozást, ami nem tesz igazán jót az ünnepi hangulatnak. Az emberek 10 százaléka használ „vetésforgót”, és 14 százalékuk helyettesíti a szanaszét kallódó sok kis távirányítót egyetlen olyannal, ami megbízhatóan működik.

A Logitech Harmony univerzális távirányítóin elég egyetlen gombnyomás, és máris minden készülék a megfelelő állapotba kerül a tévénézéshez, zenehallgatáshoz, videójátékhoz vagy filmlejátszáshoz. A Logitech Harmony One univerzális távirányító ugyanazt az egyetlen gombnyomásos, tevékenység alapú vezérlést kínálja, mint a korábbi modellek, plusz színes érintőképernyővel látták el. Ajánlott fogyasztói ára Európában 44.990 forint.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle