Connect with us

technokrata

CT felvételek – negyvenszer kisebb sugárdózissal

Smart home

CT felvételek – negyvenszer kisebb sugárdózissal

Az új rendszer másodpercek alatt készít felvételt minimális sugárterhelés mellett.

Gyorsabban, jobban, biztonságosabban – az új “Somatom Definition Flash” CT-szkenner segítségével számos, korábban időigényes vizsgálatot másodpercek alatt lehet elvégezni. A páciensnek nem kell visszatartania lélegzetét mellkasi felvételek alatt (ez időskorúak, gyermekek és intenzív betegek esetében nagy könnyebbség), mivel az új rendszer akár a legapróbb anatómiai részleteket is minden eddiginél gyorsabban képezi le, ráadásul a hagyományos CT-felvételekénél negyvenszer kisebb sugárdózissal. A rendszer speciális Siemens képalkotó technikával működik, melyben egyidejűleg két röntgencső fordul körbe a test körül mindössze 0,28 másodperc alatt.

A páciens közvetlenül „profitál” az új, rendkívül gyors fordulatú szkenner előnyiből. Még egy 2m magas páciensről is alig 5 másodperc alatt teljestest-felvételt lehet készíteni, a feje búbjától a lábujja hegyéig, mivel a képalkotás sebessége akár 43 cm/mp is lehet. Ez sürgős vizsgálatnál értékes időt takarít meg.

Szívbetegségek diagnosztizálásánál (N.B. a nyugati világban ezek számítanak a leggyakoribb halálozási oknak) ez az új rendszer teszi lehetővé a szív leképezését mindössze egy negyed másodperc alatt, ami kevesebb, mint egy szívdobbanás idejének fele. A vizsgálat elvégezhető a páciens eddig szokásos hosszadalmas előkészítése nélkül, méghozzá olyan kis sugárdózis felhasználásával, amely harmada a Németországban mérhető átlagos háttér-sugárzásnak. Emellett a felvétel kontrasztossága és élessége is jobb. Mindezeken felül a Siemens-mérnökönek sikerült szelektíven csökkenteni a sugárdózist egyes különösen érzékeny testtájak vonatkozásában, mint például emlő-felvételek esetében akár 40%-kal is – ez is új rekord mind a páciens, mind a környezet javára.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák