Connect with us

Hirdetés

technokrata

Áttörés a HP laboratóriumában

Smart home

Áttörés a HP laboratóriumában

Tranzisztor helyett memrisztor – még kevesebbet fogyasztó processzorok jöhetnek.

A kaliforniai Palo Alto-ban található HP Labs létrehozta a még 1971-ben felfedezett memrisztort. A nanométertű eszköz a legfontosabb elektronikus elemet, a tranzisztort helyettesítheti. Mindarra képes, amire elődje, emellett meg tudja változtatni ellenállását, és erre az értékre akkor is „emlékszik”, ha nem kap tápfeszültséget. A változás függ a feszültség nagyságától és irányától, vagyis nem csak két érték között képes váltani. Ennek köszönhetően egy memrisztorral több tranzisztor is kiválható.

Voltaképp maga a memrisztor már ismert volt: májusban hozta létre a HP Labs az első, működő példányt. A fejlesztésen dolgozó csapat azonban a napokban újabb lépést tudott felmutatni: Berkley-ben demonstrálták, miként lehet működő áramkörökben alkalmazni. Annak köszönhetően, hogy a memrisztorok ugyanabból az anyagokból épülnek fel (a prototípusban titánium-dioxidot alkalmaztak), amiket a hagyományos áramkörökben használnak, nagyon könnyű integrálni őket a tranzisztorokkal. A hibrid megoldásban ez utóbbiból kevesebbre volt szükség, minek köszönhetően ugyanakkora helyre még több elektronikai elemet zsúfolni úgy, hogy emellett kevesebbet is fogyasszon az ilyen módon elkészült áramkör.

Memrisztorra alapuló áramkör

A kutatást vezető Stan Williams szerint a hibrid memrisztor-tranzisztor chipek jóval nagyobb teljesítmény elérésének ígéretét hordozzák. Ha azonban konstans teljesítményt akarunk, akkor jelentősen csökkenthető a lapka energiafelhasználása és mérete. Ráadásul nem csak feldolgozóegységekben állhatják meg helyüket a memrisztor-tranzisztor áramkörök, hanem flash tárolókban is. Az amerikai kutató emellett rámutatott még egy kedvező tulajdonságra: a fejlesztés révén tovább csökkenthetők a gyártási költségek.

És mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba az első olyan lapka, amelyben már memrisztor (is) dolgozik? Williams szerint erre az előttünk álló három év alatt sor fog kerülni.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés