Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ivóvíz tengervízből – csekély energiafelhasználással

Smart home

Ivóvíz tengervízből – csekély energiafelhasználással

Fordított ozmózison alapuló filteres megoldás.

A Siemens olyan technológiát fejleszt a tengervíz sótalanítására, amely elektromos mezőt alkalmaz, és legalább 50%-kal csökkenti a felhasznált energiát. A projektet Szingapúr kormánya támogatja anyagiakkal. A szigetországban rendezte be a Siemens Ipar szektorának Ipari megtoldások divíziójához tartozó Siemens Water Technologies k+f központját, és újabban a Siemens központi kutató részlege, a Siemens Corporate Technology is kirendeltséget nyitott itt.

A Föld felületének ugyan 71%-át víz borítja, de ebből 97%-ot ihatatlan tengervíz tesz ki. A vízszegény országok, mint pl. a sivatagi arab emírségek vagy a szóban forgó Szingapúr, a tengervíz sótalanításához kénytelenek folyamodni. Az eddig használt technológiák azonban nagyon energia-igényesek: a lepárlásos sótalanítás 10 kWó, a fordított ozmózison alapuló filteres megoldás pedig 3 kWó energiát fogyaszt köbméterenként.

Ennek csökkentésére Szingapúr kormánya víztechnológiai kompetencia-központot rendezett be, ahol a víztechnológiai ipar vezető gyártóinak laboratóriumi lehetőséget és képzett személyzetet kínál „terepi“ kísérletezésre. Itt fejleszti a Siemens kutatócsoportja azt az energiaszegény tengervíz-sótalanító technológiát, amely révén a tengervízből elektromos térrel távolítják el a benne oldott sókat. Ennek során elektro-dialízis, ioncserélő vízlágyítás és egy újfajta folyamatos deionizációs elektro-sótalanító eljárás alkalmazásával választják le a tengervíz sótartalmát. A felhasznált energia 1,5 kWó/m3, azaz fele a filteres megoldáshoz szükségesnek, az elpárologtatáshoz képest pedig éppenséggel 90% a megtakarítás. Ezzel az eljárással a Siemens 34 versenytárs előtt nyerte a szingapúri kormány által kiírt pályázatot. A projekthez hárommillió USD támogatást adnak. A Siemens 2011-re egy demonstrációs sótalanító berendezést akar megépíteni.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés