Connect with us

technokrata

Ivóvíz tengervízből – csekély energiafelhasználással

Smart home

Ivóvíz tengervízből – csekély energiafelhasználással

Fordított ozmózison alapuló filteres megoldás.

A Siemens olyan technológiát fejleszt a tengervíz sótalanítására, amely elektromos mezőt alkalmaz, és legalább 50%-kal csökkenti a felhasznált energiát. A projektet Szingapúr kormánya támogatja anyagiakkal. A szigetországban rendezte be a Siemens Ipar szektorának Ipari megtoldások divíziójához tartozó Siemens Water Technologies k+f központját, és újabban a Siemens központi kutató részlege, a Siemens Corporate Technology is kirendeltséget nyitott itt.

A Föld felületének ugyan 71%-át víz borítja, de ebből 97%-ot ihatatlan tengervíz tesz ki. A vízszegény országok, mint pl. a sivatagi arab emírségek vagy a szóban forgó Szingapúr, a tengervíz sótalanításához kénytelenek folyamodni. Az eddig használt technológiák azonban nagyon energia-igényesek: a lepárlásos sótalanítás 10 kWó, a fordított ozmózison alapuló filteres megoldás pedig 3 kWó energiát fogyaszt köbméterenként.

Ennek csökkentésére Szingapúr kormánya víztechnológiai kompetencia-központot rendezett be, ahol a víztechnológiai ipar vezető gyártóinak laboratóriumi lehetőséget és képzett személyzetet kínál „terepi“ kísérletezésre. Itt fejleszti a Siemens kutatócsoportja azt az energiaszegény tengervíz-sótalanító technológiát, amely révén a tengervízből elektromos térrel távolítják el a benne oldott sókat. Ennek során elektro-dialízis, ioncserélő vízlágyítás és egy újfajta folyamatos deionizációs elektro-sótalanító eljárás alkalmazásával választják le a tengervíz sótartalmát. A felhasznált energia 1,5 kWó/m3, azaz fele a filteres megoldáshoz szükségesnek, az elpárologtatáshoz képest pedig éppenséggel 90% a megtakarítás. Ezzel az eljárással a Siemens 34 versenytárs előtt nyerte a szingapúri kormány által kiírt pályázatot. A projekthez hárommillió USD támogatást adnak. A Siemens 2011-re egy demonstrációs sótalanító berendezést akar megépíteni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom