Connect with us

technokrata

Teszt: adatrögzítős mini GPS-vevő

blgpl-02

egyéb kütyük

Teszt: adatrögzítős mini GPS-vevő

Ezúttal egy újabb Blumax GPS modult kaptunk kipróbálásra a Gigateltől.

Nem is olyan rég mutattuk be a Blumax egyik legújabb GPS-vevőjét, a GPS-4012-es modellt, melynek most megérkezett a GPS-4043 típusjelzésű testvérmodellje.

A Blumax GPS-4043 típusjelzésű újdonság egy rendkívül kompakt kialakítású (72,2×46,5×20 milliméter) és kis tömegű (akkumulátorral együtt 64,7 gramm) külső GPS megoldás, mely Bluetooth (1.2) kapcsolaton keresztül kommunikál az arra alkalmas készülékekkel. A termék lelke nem más, mint egy nagy érzékenységű (-158 dBM), 51 csatornás MTK MT3318-as vevőegység (WAAS+EGNOS), mely 1 másodperces Hot startot, 33 másodperces Warm startot, illetve 36 másodperces Cold startot tesz lehetővé.

A GPS-4043 annyiban tud többet a GPS-4012-nél, hogy nem csak GPS-vevőként, hanem akár GPS-rekorderként is használható. ˝Nav˝ módban egyszerű GPS-ként, ˝Log˝ módban pedig GPS-ként és adatrögzítőként funkcionál a ketyere. Újdonság, hogy a fedlapon egy kis gombot is elhelyeztek a fejlesztők, mely arra szolgál, hogy segítségével saját POI-k koordinátáit rögzítsük a 32 MB kapacitású flashmemóriában. Ez a kapacitás a gyártó szerint egyébként mintegy 150 ezer útvonalpont elmentéséhez elegendő. Az elmentett adatok (idő, távolság, sebesség) a későbbiekben a PC-nken megjeleníthetők a Google Earth-ben.

Baloldalt található a bekapcsoló/nav/log csúszka, jobboldalt pedig a töltéshez és adatátvitelhez használatos miniUSB csatlakozó: az alapcsomagban szivargyújtós töltőt és USB kábelt igen, hálózati adaptert viszont nem találunk. Az egyszerűen cserélhető lítium-ion akkumulátor egy feltöltéssel maximum 25 órás működési időt tesz lehetővé, melyben nagy szerepe van többek közt a Smart Power Save és a Fuzzy Auto On/Off technológiáknak. Ez utóbbiak a gyártó szerint mintegy 65 százalékkal mérséklik az egység fogyasztását.

A zongoralakk fekete színben pompázó vevő alját egy speciális bevonattal látták el, így nem kell amiatt aggódni, hogy az autó műszerfalán össze-vissza fog csúszkálni a készülék. A fedlapon három LED-et találunk, melyek a GPS-vételről (narancssárga), a Bluetooth kapcsolatról (kék), illetve az akkumulátorról (vörös/zöld) szolgáltatnak számunkra különböző vizuális információkat.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle