Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új fénydióda autó-fényszórókba

Smart home

Új fénydióda autó-fényszórókba

Az új üvegburok, amelyet a korábbi szilikon helyett alkalmaznak, kiküszöböli a fény szóródását, és robusztusabbá teszi a LED-et.

Az OSRAM, a Siemens fénytechnikai leányvállalata olyan új fénykibocsátó diódákat (LED) fejlesztett tovább autófényszórókban való felhasználásra, amelyek külső blende nélkül is erős és pontosan irányított fényt állítanak elő. A müncheni, minap zárult Electronica-n az Osram Opto Semiconductors részlege bemutatta az új Ostar-Headlamp-LED fényforrást. A nagy energia-hatékonyságú és ezért környezet-kímélő fénytechnika fontos része a Siemens környezeti portfoliójának, melyből a konszern a 2007/2008-as üzleti évben 17 milliárd eurós forgalmat bonyolított.

Az Ostar-Headlamp-LED egy saját úgynevezett fényrekesszel (blendével) rendelkezik, amely közvetlenül az üvegbe van beépítve, és a kibocsátott fény egészét közvetlenül a megvilágítandó útfelületre tereli. Az eddig alkalmazott fényrekeszek a fény egy részét elnyelik. Az új, integrált megoldás kisebb beépítési mélységet tesz lehetővé, ami az autó-konstruktőrök variációs lehetőségét kiszélesíti. További kialakítási, illetve tervezési lehetőségek adódnak abból, hogy ezt a nagy teljesítményű LED-et egy, két, három, négy vagy öt chipből lehet összeállítani. Így különféle világítási mintákat és fény-szcenáriókat lehet megvalósítani.

Az új üvegburok, amelyet a korábbi szilikon helyett alkalmaznak, kiküszöböli a fény szóródását, és robusztusabbá teszi a LED-et. A ma használatos nagynyomású gázkisülés-lámpák (HID) az előállított fény mintegy 35-45%-át sugározzák előrefelé. A LED-megoldás ennél 10%-ponttal jobb. Emellett a LED élettartama is nagyobb: 10.000–20.000 óra.

A sorban elrendezett chipek számától függően az Ostar-Headlamp-LED 125 lumentől (egy chip, 700 mA áramfelvétel mellett) akár 1000 lument is lead (1000 mA; öt chip). A hatalmas fényerő változatlan 12 W teljesítmény-felvétel mellett a chipeken magukon, a konverteren és a házon végrehajtott tökéletesítéseknek köszönhetően vált lehetővé. Az OSRAM arra számít, hogy a fényességet drasztikusan tovább lehet növelni.

Az OSRAM tavaly Német Jövő-díjat kapott a nagy fényerejű LED-ek fejlesztéséért – ezek közé tartozik az Ostar Headlamp LED is.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés