Connect with us

technokrata

Kakaó 1600 méter magasságból

Smart home

Kakaó 1600 méter magasságból

Elektromos energia „ércből“.

A Siemens automatizálás- és hatástechnikai megoldásainak köszönhetően a chilei Los Pelambres rézbánya a világ legnyereségesebb bányái közé tartoznak. Bár az Andokban 3200 méter magasságban fekszik, és hó, illetve kőgörgetegek veszélyeztetik, ez a létesítmény a biztonságos anyagszállítás és energia-hatékonyság tekintetében egyaránt mintául szolgál. Ugyanis az a 13 km hosszú szalagos szállító (konvejor) rendszer, amely a külszíni fejtéstől lefelé, az 1600 méter magasságban lévő előkészítő állomáshoz viszi le a kibányászott ércet, elektromos energiát termel, amelyet betáplálnak a hálózatba.

A Siemens és a ThyssenKrupp által kidolgozott szállítórendszer Siemens hajtásai ugyanis egy bizonyos rakománymennyiségen felül generátor-üzemmódra váltanak át. Így az érc potenciális energiája elektromos energiává alakul, hasonlóan a vízerőművek energia-konverziójához. Névleges terhelés/rakmennyiség mellett a szállítószalag 17 MW energiát termel. 20078-ben a megtermelt árammennyiség 90 millió kilowattórára rúgott.

A külszíni fejtésen óriások dolgoznak: a robbantásokat követően óriási baggerek tonnányi tömböket raknak 320 tonnás teherautó-monstrumokra. Ezek az ércet a zúzóba viszik, ahol 30 cm-nyi „szemcse“-nagyságra őrlik, és így rakják a lefelé menő konvejor-rendszerre. Az ércelőkészítőben hatalmas ércmalmokkal további (finom) őrlés történik a szétválogatási folyamatok előkészítésére (például: molibdénérc elkülönítésére). Az ércmalmok is érdekes energetikai megoldással dolgoznak: a dobokat fogaskerék-áttétel nélküli gyűrűmotorok fogják körül. Ez a fajta, 15 MW teljesítményű elektromos hajtás érintés nélkül, elektromágneses erő révén hozza mozgásba a dobot, amely mintegy a motor forgórészeként működik. A malomnak ez a felépítése megnöveli a rendelkezésre állást és a hatásfokot, ezáltal csökkenti az energia-fogyasztást is.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák