Connect with us

2015-től kötelező a spórolás

Smart home

2015-től kötelező a spórolás

Magyarországon még csak minden tízedik égő takarékos.

Magyarországon még csak minden tízedik, míg nyugat-európában minden második eladott égő energiatakarékos, miközben egy uniós irányelv értelmében 2015-re kizárólag ezek működhetnek a háztartásokban. A közelgő határidő mellett főleg a növekvő energiaárak miatt nő Európa-szerte a kereslet a kompakt fénycsövek iránt, amit új piaci szereplőként a német Hama is kihasznál.

A Hama Nyugat-Európában az év elejétől, Magyarországon pedig ősztől jelentkezik a három nagy és számtalan kis gyártó által uralt világítástechnikai piacon. Az eddig is elsősorban tartozékairól ismert cég ugyanis Európa más országaival együtt Magyarországon is megkezdte Xavax termékcsaládja forgalmazását, melybe többek között 40-féle energiatakarékos, kompakt fénycső is tartozik.

A világítótestek hazai piaca nehezen megbecsülhető, de a magyar háztartásokban nagyjából évi 20 millió darabot használnak belőlük. Ezek közül jelenleg minden tízedik tartozik az energiatakarékos kategóriába, míg nyugat-európában ezek aránya 50-60 százalék – közölte a Hama hazai leányvállalatának értékesítési igazgatója. Falus László hangsúlyozta, az uniós irányelveknek megfelelően 2015-től kizárólag energiatakarékos fényforrásokat szabad forgalmazni a közösség országaiban.

Ez a tény a kormányzati szerveket is az energiatakarékos világítótestek piacának ösztönzésére sarkallja. A növekvő környezettudatosság és a használat során érezhetően csökkenő villanyszámla a fogyasztókat is ebbe az irányba tereli, hiszen az átlagos, világítási célú energiafelhasználás akár az ötödére csökkenhet, ami háztartásonként évi 15-20 ezer forint megtakarítást jelent. A kompakt fénycsövek amúgy is évről-évre olcsóbbak, sokat javult az eszközök reakcióideje, miközben az új „körték” fénye is egyre kellemesebb. A fenti okok miatt és mivel ezek a fényforrások jelenleg hazánkban még Európa nyugati feléhez képest is kevéssé elterjedtek, úgy gondoljuk, időben léptünk piacra – vélekedik Falus László.

A cég kizárólag a lakossági piac számára értékesít majd, ahol terveik szerint a következő két évben részesedésük eléri majd a 20 százalékot. Xavax márkanév alatt azonban nem kizárólag világítótesteket árul a vállalat. A háztartási „tartozékokat” tömörítő termékcsaládnak speciális tisztítószerek, mosó- és mosogatógép-, mikrosütő-, hűtőszekrény-, porszívótartozékok és gyermekbiztonsági felszerelések is tagjai.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom