Connect with us

technokrata

Még vékonyabb és alacsonyabb fogyasztású LCD-k jönnek

Smart home

Még vékonyabb és alacsonyabb fogyasztású LCD-k jönnek

A LED-es háttérvilágítású kijelzők időszaka következik.

Nemrég jelentette be a Freescale Semiconductor és a Samsung Electronics, hogy közös fejlesztésbe kezdenek a LED technológiás kijelzők kapcsán. Az első mintadarabokat még tavaly decemberben küldte el a Freescale a Samsungnak; idén ősszel pedig megjelentek az erre alapuló első, LED-es háttérvilágítással rendelkező termékek a vállalat kínálatában. Az együttműködés révén a dél-koreai cég a világ egyik legfejlettebb, legkompaktabb technikáját használhatja, ami nemcsak a panelvastagságra volt jótékony hatással.

A mai LCD-k döntő többségében úgynevezett hidegkatódos fluoresszenciára alapuló világítási rendszert (CCFL) alkalmaznak. Ezek hátránya, hogy nagyon sok energiát igényelnek – miközben a mosógépek, hűtők, fagyasztók egyre energiahatékonyabbá válnak, és mind kevesebbet fogyasztanak, a növekvő képméret miatt a háztartások áramszámlájáért egyre nagyobb mértékben felelnek a LED-es háttérvilágítással szerelt folyadékkristályos kijelzők. Akár 60 százalékos különbség is lehet a két technika között, ami az energiafogyasztást illeti.

Mindamellett a LED-es háttérvilágítás szebb képet is eredményez – akár nagyságrendekkel magasabb kontrasztarány érhető el felhasználásával, a CCFL-lel összehasonlítva. Ráadásul hatékonyabban is működik: ugyanakkora energiamennyiség esetén nagyobb fényerőt biztosít. További előnye, hogy tartósabb kivitelű, ami egy két-háromszázezer forintos televíziónál már fontos szempont a vásárláskor. Teljesen mentes a higanytól, ami az elektronikai eszközök (és így a CCFL-re alapuló kijelzők) egyik legkörnyezetszennyezőbb anyaga.

Nem meglepő tehát, hogy folyamatosan nő piaci részesedése a LED-es háttérvilágítású rendszereknek. Az IMS Research piackutató becslése szerint azon félvezetőipari készülékek forgalma, amelyek alkalmazzák a technikát, a 2008-as 1,1 milliárd dolláros értékről 2 milliárd dollárra fog nőni 2012-re. Különösen a noteszgépeknél várnak gyors ütemű terjedést 2008-2010 között, hiszen a hordozható számítógépeknél igazán fontos a fogyasztás.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle