Connect with us

technokrata

Nyomon követhető a lenyúlt iPhone

Smart home

Nyomon követhető a lenyúlt iPhone

Továbbfejlesztett Adeona – szeptember végén.

A szeptember beköszöntével a felsőoktatási intézmények hallgatói laptopjukkal a hónuk alatt tódultak be a kapukon, ám vannak néhányan, akik aznap látták utoljára gépüket – ezzel együtt minden értékes adatukat, érdekes fotóikat, és titkos videóikat. Ez nem azt jelenti, hogy a főiskolákon és az egyetemeken laptop-tolvaj bűnbanda dolgozna, hiszen évente rengeteg noteszgép tűnik el például a repülőterekről, és ahogy említettük, a kár olykor nem csak pénzben mérhető .

Éppen ezért Amerikában, a Washington és a Kalifornia Egyetem közös munka keretében létrehozott egy új laptop „nyomkövető” eszközt. A szoftver nem virtuális házőrzőként védi becses értékünket, hanem megjelöli a laptop helyét, amint azt az internetre csatlakoztatják.

Az nyílt forráskódú alkalmazás Adeona, a hazatérők római istennőjéről kapta nevét. Ha telepítve van, bizonyos alkalmanként észrevétlenül továbbítja az IP címet, és további számos paramétert az OpenDHT felé. Ezek alapján pedig könnyen előkeríthető a gépezet. A Macintosh tulajdonosok ráadásul még fotót is kaphatnak az elkövetőről, ha van beépített kamera az eltulajdonított készülékükben.

Az Adeona először idén júniusban jelentkezett ingyenes és nyílt forráskódú – ám eléggé fapados – verzióban, de a szeptember 28-ai San Diego-i ToorCon számítógép biztonsági konferencián fejlesztésének újabb jellegzetességeit is bemutatják készítői. Annyit biztosan tudni, hogy az eddig 50 ezer letöltéssel büszkélkedhető alkalmazást majd iPhone-ra is lehet telepíteni.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák