Connect with us

technokrata

Hazudunk az e-mailben

Smart home

Hazudunk az e-mailben

A hagyományos papír-toll kommunikációhoz képest gyakran és szándékosan élünk vissza az igazsággal online.

Néhány friss tanulmány szerint az e-mail az írásos kommunikáció egyik legmegtévesztőbb formája a munkahelyeken a hagyományos eszközökhöz – mint amilyen például a papír és a toll – képest. Még meglepőbb, hogy az emberek valójában jogosnak vélik e-mailes hazugságaikat – állítja a tanulmány.

Liuba Belkin, társszerző szerint a munkahelyeken egyre növekszik az e-mail kommunikáció körüli aggodalom, ami csökkenti a bizalmat. „Nincs lehetőségünk arra, hogy a nem verbális, vagy viselkedési jeleket is megkapjuk az elektronikus levéllel együtt – ami rengeteg hibás értelmezéshez, és olykor szándékos csaláshoz is vezet – ahogy az a tanulmányból is kiderül.”

A kísérlet során 89 dollárt adtak a kutatók 48, teljes munkaidőben foglalkoztatott MBA hallgatónak, hogy ezt osszák fel maguk és egy fiktív személy között úgy, hogy a másik fél csupán annyit tud: az összeg 5 és 100 dollár közé esik. Volt egy előfeltétel is, mégpedig a másik félnek el kellett fogadnia, bármit is ajánlottak fel neki.

E-mailt, valamint toll és papír kommunikációt használva, az MBA tanulóknak be kellett számolniuk a pénzalap méretéről – őszintén vagy sem – és arról, hogy ebből mennyit kap a másik személy. Az e-mailt használó hallgatók 92 százaléka nem írt igazat a felosztandó pénz mennyiségéről, míg a hagyományos eszközöken kommunikálók 64 százaléka tette ezt. „A hazugság aránya majdnem ötven százalékos volt a két csoport között.”

Ráadásul az e-mailezők teljesen jogosnak tartották, hogy mindössze 29 dollárt ítéltek oda az általuk bevallott 56 dollárnyi összegből. A toll-papírt használó tanulók valamivel barátságosabbak voltak, átlagosan 34 dollárt adtak tovább a körülbelül 67 dolláros pénzalapból.

A másik társszerző, Charles Naquin szerint tartsuk észben, hogy mindkét forma – e-mail és toll-papír – szöveges kommunikációk. „Egyikhez sem kell nagyobb sávszélesség, mint a másikhoz, mégis drámai a különbség.”

Terri Kurtzberg, aki szintén részt vett a kutatásban, elmondta: „A tanulmányaink egybehangzóan azt mutatják, hogy az e-mail kommunikáció csökkenti a bizalmat, valamint az együttműködést a szakértői csapatokban, viszont növeli a negatív teljesítmény kiértékelést – szemben a toll-papír alapú rendszerrel. Érdekes, hogy az emberek sokkal haszonlesőbbek, mikor gépelnek, ahhoz képest, mint amikor kézírást alkalmaznak.”



Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp