Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nemcsak a gyomrunkba látnak

Smart home

Nemcsak a gyomrunkba látnak

Molekuláris képalkotással a rosszindulatú daganat privát szférája sem marad rejtve.

A fejlett rákbeteg-gondozás kritikus részét képezik az alkalmazott képalkotó eljárások, melyekkel a daganatok nemcsak észlelhetővé válnak már a korai szakaszban, hanem a kezelés vagy a műtét során is segítségére lehet az orvosoknak. A molekuláris képalkotó eljárások ráadásul információt szolgáltatnak a rosszindulatú daganatok működési vagy anyagcsere jellemzőivel kapcsolatban, a tumor stádiumáról és a kezelésre adott válaszairól, valamint a visszaesésekről – tehát mindarról, amelyre a hagyományos képalkotó eljárások nem alkalmasak, ezek ugyanis leginkább arra jók, hogy a rák anatómiai és morfológiai jellemzőit – mint a méret, sűrűség, forma – térképezzék fel.

A Dr. Sun által vezetett kutatócsoport arra használta a PET/CT eszközöket, hogy tanulmányozzák a rák kiújulásának idejében történő felismerését gyomorrákban szenvedő betegek azon csoportjánál, akik tünetmentesek, de gyanítható a visszaesésük.

A PET/CT eredmény 14 páciens esetében pozitív, 9 betegnél negatív volt. Mint kiderült, a vizsgálat 82,6 százalékos pontossággal határozta meg az eseteket, a negatív kiértékelés 77,7 százalékban, a pozitív előrejelzés pedig 85,7 százalékban bizonyult igaznak. Ráadásul a hagyományos, műtét utáni nyomon-követés során bevezetett PET/CT hatására a betegek 30,4 százalékánál módosították a kezelési eljárást. Természetesen, a tanulmány további részletei még alaposabban alátámasztják a molekuláris képalkotó eljárások fontosságát, ezáltal ugyanis javítható a rákban szenvedők életminősége és növelhető életéveik száma.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés