Connect with us

technokrata

Nemcsak a gyomrunkba látnak

Smart home

Nemcsak a gyomrunkba látnak

Molekuláris képalkotással a rosszindulatú daganat privát szférája sem marad rejtve.

A fejlett rákbeteg-gondozás kritikus részét képezik az alkalmazott képalkotó eljárások, melyekkel a daganatok nemcsak észlelhetővé válnak már a korai szakaszban, hanem a kezelés vagy a műtét során is segítségére lehet az orvosoknak. A molekuláris képalkotó eljárások ráadásul információt szolgáltatnak a rosszindulatú daganatok működési vagy anyagcsere jellemzőivel kapcsolatban, a tumor stádiumáról és a kezelésre adott válaszairól, valamint a visszaesésekről – tehát mindarról, amelyre a hagyományos képalkotó eljárások nem alkalmasak, ezek ugyanis leginkább arra jók, hogy a rák anatómiai és morfológiai jellemzőit – mint a méret, sűrűség, forma – térképezzék fel.

A Dr. Sun által vezetett kutatócsoport arra használta a PET/CT eszközöket, hogy tanulmányozzák a rák kiújulásának idejében történő felismerését gyomorrákban szenvedő betegek azon csoportjánál, akik tünetmentesek, de gyanítható a visszaesésük.

A PET/CT eredmény 14 páciens esetében pozitív, 9 betegnél negatív volt. Mint kiderült, a vizsgálat 82,6 százalékos pontossággal határozta meg az eseteket, a negatív kiértékelés 77,7 százalékban, a pozitív előrejelzés pedig 85,7 százalékban bizonyult igaznak. Ráadásul a hagyományos, műtét utáni nyomon-követés során bevezetett PET/CT hatására a betegek 30,4 százalékánál módosították a kezelési eljárást. Természetesen, a tanulmány további részletei még alaposabban alátámasztják a molekuláris képalkotó eljárások fontosságát, ezáltal ugyanis javítható a rákban szenvedők életminősége és növelhető életéveik száma.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek