Connect with us

technokrata

Műanyagtermelésre módosított baktériumok

Smart home

Műanyagtermelésre módosított baktériumok

Mi mindenre jó az E. Coli?

A Genomatica Inc. tudósainak sikerült kialakítaniuk egy olyan baktériumtörzset, amellyel előállítható a műanyag, kőolaj vagy földgáz felhasználása nélkül. A fenntartható folyamat során, némi cukor és víz alkalmazása mellett, butándiol (BDO) termelhető, mely felhasználása a műanyagipartól egészen a gyógyszeriparig terjed. A Genomatica szerint egy éven belül az energia- és környezetbarát folyamat olcsóbb lesz, mint a jelenlegi szénhidrogén alapú eljárás, ezáltal értékes vegyi anyagokat állíthatnak elő megújuló nyersanyagból, olcsón.

Jelenleg a BDO előállítása kizárólag kőolaj vagy földgáz felhasználásával történik, ami ráadásul nagyon energiaigényes folyamat. Azonban, a mosdókon, vécéken, de a boltban vásárolt friss húson is található E. Coli baktériumok alkalmasak arra, hogy cukor felhasználásával előállítsák a kemikáliát, a termelés így rendes nyomás és hőmérsékleti körülmények mellett megvalósítható – ezzel pedig drasztikusan csökkentő az energiaigény.

A baktériumok által termelt műanyagot hatalmas erjesztő tartályokban állítják elő hasonló módon, ahogyan az algákat hasznosítják bioüzemanyag termelésére. A vállalat cukor-felhasználási terve, amely nincs hatással az élelmiszeriparra, ráadásul mentes azoktól a konfliktusoktól, melyek az etanol alapú üzemanyagokat körülveszik.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek