Connect with us

technokrata

Árt a golyóknak a mobiltelefon

Smart home

Árt a golyóknak a mobiltelefon

Vegyük ki a nadrágzsebből a mobilt!

A mobiltelefon-használat támogatói és ellenzői a végtelen időkig elvitatkozhatnának a lehetséges daganatos veszélyekről, ám egy friss tanulmány szerint a mobil a heréknek semmiképp nem tesz jót – sőt, a spermatermelésnek pláne.

A kutatások során kiderült ugyanis, hogy ha túl közel van a készülék az ivarszervekhez, és éppen beszédmódban üzemel, károsítja a hímivarsejteket. Az új tanulmány eredménye két fő probléma miatt aggasztó, először is a sérült sperma születési rendellenességekhez vezethet, másodsorban a zsebben tartott, fülhallgatóval használt mobil magának a heréknek is árthat. Ashok Agarwal, a kutatást vezető szakember szerint biztonságosnak tartjuk a mobiltelefont, ezért használjuk, de közelsége akár káros is lehet, pláne, ha hatása az ivarszerveket éri.

A tanulmányban 32 hasonló egészségnek örvendő férfi spermáit vették le, majd állandó hőmérsékleten, valamint ugyanolyan körülmények között tartva létrehoztak egy teszt és egy kontrollcsoportot. Ezt követően a vizsgálati mintákat egy 850 MHz-en, beszéd üzemmódban működő telefon mellé helyezték 2,5 centiméterre, majd egy órán át így hagyták.

A tesztadagokban a kísérlet során láthatóan megnövekedett az oxidatív stressz szintje, nagy mennyiségben keletkeztek káros szabad gyökök és oxidánsok, míg az antioxidánsok mennyisége jelentősen csökkent. Agarwal szerint ez a behatás bizony egyet jelent a spermák károsodásával – amit eddig olyan tényezők okoztak, mint a környezeti szennyező anyagok, vagy húgyúti fertőzések.

Noha, az még nem tisztázott, hogy ez milyen mértékben hozható kapcsolatba a daganatok kialakulásával, tény, hogy a tisztázásra váró rákos elváltozások sorába immáron a here rosszindulatú betegségeit is fel lehet venni. „Átlagosan 85 százalékkal emelkedett a szabadgyökök száma a tanulmányban résztvevő tesztcsoportnál. Mint ismeretes, a szabadgyökök számos betegséggel hozhatók kapcsolatba, ilyen a tumor is” – mondta Agarwal.

Persze a kutatás folytatásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a kísérlet során a spermák már a testen kívül voltak, így az eredmények kiértékelésekor érdemes lesz bekalkulálni szervezetünk kívülről érkező környezeti hatásokkal szembeni védelmét, valamint a bőr, szövet és csont rétegeit.

Agarwall elmélete azzal kapcsolatban, hogy vajon a mobiltelefonok milyen módon károsítják a heréket az, hogy a sugárzásnak hőtermikus hatása van, a megemelkedett hőmérséklet pedig káros folyamatokat indíthat be, és a spermák sérülését okozhatja.

Ugyanennek a kutatócsapatnak egy korábbi tanulmánya már kimutatta, hogy a mobilkészüléküket naponta négy óránál többet használó férfiak spermaszáma jelentős csökkenést mutat. Ebben a tanulmányban 361 alany vett részt, itt viszont nem levett mintákat vizsgáltak, így ez egyfajta közvetett bizonyítékként szolgálhat, hogy a szövetvédelem nem ér oly sokat. Mindenesetre ebben az esetben is újabb tanulmányok szükségesek a pontos következtetések levonásához.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek