Connect with us

Hirdetés

technokrata

Árt a golyóknak a mobiltelefon

Smart home

Árt a golyóknak a mobiltelefon

Vegyük ki a nadrágzsebből a mobilt!

A mobiltelefon-használat támogatói és ellenzői a végtelen időkig elvitatkozhatnának a lehetséges daganatos veszélyekről, ám egy friss tanulmány szerint a mobil a heréknek semmiképp nem tesz jót – sőt, a spermatermelésnek pláne.

A kutatások során kiderült ugyanis, hogy ha túl közel van a készülék az ivarszervekhez, és éppen beszédmódban üzemel, károsítja a hímivarsejteket. Az új tanulmány eredménye két fő probléma miatt aggasztó, először is a sérült sperma születési rendellenességekhez vezethet, másodsorban a zsebben tartott, fülhallgatóval használt mobil magának a heréknek is árthat. Ashok Agarwal, a kutatást vezető szakember szerint biztonságosnak tartjuk a mobiltelefont, ezért használjuk, de közelsége akár káros is lehet, pláne, ha hatása az ivarszerveket éri.

A tanulmányban 32 hasonló egészségnek örvendő férfi spermáit vették le, majd állandó hőmérsékleten, valamint ugyanolyan körülmények között tartva létrehoztak egy teszt és egy kontrollcsoportot. Ezt követően a vizsgálati mintákat egy 850 MHz-en, beszéd üzemmódban működő telefon mellé helyezték 2,5 centiméterre, majd egy órán át így hagyták.

A tesztadagokban a kísérlet során láthatóan megnövekedett az oxidatív stressz szintje, nagy mennyiségben keletkeztek káros szabad gyökök és oxidánsok, míg az antioxidánsok mennyisége jelentősen csökkent. Agarwal szerint ez a behatás bizony egyet jelent a spermák károsodásával – amit eddig olyan tényezők okoztak, mint a környezeti szennyező anyagok, vagy húgyúti fertőzések.

Noha, az még nem tisztázott, hogy ez milyen mértékben hozható kapcsolatba a daganatok kialakulásával, tény, hogy a tisztázásra váró rákos elváltozások sorába immáron a here rosszindulatú betegségeit is fel lehet venni. „Átlagosan 85 százalékkal emelkedett a szabadgyökök száma a tanulmányban résztvevő tesztcsoportnál. Mint ismeretes, a szabadgyökök számos betegséggel hozhatók kapcsolatba, ilyen a tumor is” – mondta Agarwal.

Persze a kutatás folytatásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a kísérlet során a spermák már a testen kívül voltak, így az eredmények kiértékelésekor érdemes lesz bekalkulálni szervezetünk kívülről érkező környezeti hatásokkal szembeni védelmét, valamint a bőr, szövet és csont rétegeit.

Agarwall elmélete azzal kapcsolatban, hogy vajon a mobiltelefonok milyen módon károsítják a heréket az, hogy a sugárzásnak hőtermikus hatása van, a megemelkedett hőmérséklet pedig káros folyamatokat indíthat be, és a spermák sérülését okozhatja.

Ugyanennek a kutatócsapatnak egy korábbi tanulmánya már kimutatta, hogy a mobilkészüléküket naponta négy óránál többet használó férfiak spermaszáma jelentős csökkenést mutat. Ebben a tanulmányban 361 alany vett részt, itt viszont nem levett mintákat vizsgáltak, így ez egyfajta közvetett bizonyítékként szolgálhat, hogy a szövetvédelem nem ér oly sokat. Mindenesetre ebben az esetben is újabb tanulmányok szükségesek a pontos következtetések levonásához.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés