Connect with us

Hirdetés

technokrata

Slotmusic – soha többé zenei CD-t?

Smart home

Slotmusic – soha többé zenei CD-t?

A zeneipar beismerte a kompaktlemez halálát, és már memóriakártyán terjeszti komplett zenei albumait.

A zeneipar meghallja a változó idők hangját – sajnos általában későn, és először mindig ellenkezni próbál. Mert habár a kompaktlemez megjelenésével még diktálta a zenefogyasztási szokásokat, a 21-ik században már jobb esetben is csak követi azt. Például egészen 2008 szeptemberéig tartott rájönni, hogy a CD meghalt…

A legnagyobb kiadók közül négy támogatja azt az új formátumot, amely ma mutatkozott be a Sandisk jóvoltából. A Slotmusic névre keresztelt formátum szakít az optikai adattárolással, ahelyett MicroSD memóriakártyára alapul. A Wal-Mart és a Best Buy már alá is írta a szerződést az adathordozó árusításával kapcsolatban, így a boltokban is nemsokára megjelenhetnek az első olyan komplett zenei albumok, amelyeket nem(csak) CD-n lehet megvenni, hanem Slotmusic-on (is).

Persze kérdés, hogy nem elkésett-e a lépés, tekintve, hogy a CD kora nem alakja vagy kapacitása miatt múlt el. Pontosan azért vesznek egyre kevesebben műsoros kompaktlemezeket, mert elavult a zenetárolási forma; illetve az Internetről könnyebben beszerezhetőek a kívánt dalok (a legalitás kérdését most hagyjuk). A kiadók mindazonáltal bíznak abban, hogy siker lesz az új formátum, hiszen mobiltelefonok és MP3-lejátszók milliói rendelkeznek MicroSD memóriakártya slottal, ahova egyetlen mozdulattal behelyezhetők a Slotmusic-os albumok. Azt azonban „elfelejtették”, hogy aki zenehallgatásra is használja mobiltelefonját, az általában több albumot tölt föl PC-jéről a készülékre, és esze ágában sincsen cserélgetni benne a memóriakártyát…

Előnye ugyanakkor a Slotmusic formátumnak, hogy terveztek hozzá USB-s „bölcsőt” is, amibe belerakva bármilyen, USB porttal rendelkező számítógéphez közvetlenül csatlakoztatható. Ráadásul a kártyán tárolt dalok nélkülöznek mindenféle digitális jogkezelési korlátozást. A zeneszámok – a vájtfülűek most ne figyeljenek ide – MP3-ban kerülnek tárolásra, és az EMI Music, a Sony BMG, a Universal Music Group és a Warner Music Group kínálatából származhatnak. Kezdetben mindössze 29 albumról van szó, viszont olyan előadóktól, mint: Rihanna, Ne-Yo, Robin Thicke, New Kids on the Block, Weezer, Usher, Chris Brown, Akon és Leona Lewis. Sőt, még Elvis Persley szerzeményei(nek egy része) is megvehető ebben a formában.

Az viszont még nem derült ki, hogy mennyibe kerül egy memóriakártya – a The New York Times értesülései szerint nagyjából 7-10 dollár (1100-1600 forint) közötti összegre kell számítani.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés