Connect with us

technokrata

Egy újabb 64 magos processzor

Smart home

Egy újabb 64 magos processzor

Szintén 64 magos elődjét váltja le. Lemaradt az Intel?

Pusztán a magok számát tekintve a válasz: igen. A Tilera ugyanis már tavaly is rendelkezett 64 magos CPU-val. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a nálunk kevésbé ismert vállalat most bejelentett TilePro64 lapkája (amely a Tile64-et hivatott lecserélni) nem az általános x86-os processzorok piacán száll versenybe a vásárlók kegyeiért. A TilePro64 a nagy számítási teljesítményt igénylő beágyazott készülékekbe terveztetett, mint amilyenek a nagy sávszélességű hálózati eszközök vagy azok a videoalkalmazások, amelyek egyszerre több videofolyamot szolgálnak ki.

Annak ellenére érdemes foglalkozni vele, hogy központi vezérlőegységként sosem láthatjuk viszont a CPU-t számítógépeinkben. A 36 és 64 processzoros változatok ugyanis tiszteletre méltó fogyasztási értékeket produkálnak, még úgy is, hogy emellett kellő számítási kapacitással rendelkeznek. A nagyobbik példány 700 vagy 866 MHz-es órajelen üzemel, 5,6 MB-nyi cache-sel rendelkezik – és ehhez mindössze 19-23 wattot vesz fel. A kisebbik modell 500 MHz-en fut, 3,2 MB-os gyorsítótárral készül, és erőforrásigénye 10-16 watt között mozog.

A RISC processzor 3 vagy 4 DDR2 memóriavezérlővel rendelkezik, és saját utasításkészlettel látták el, amelynek köszönhetően a multimédiás feladatok ellátásában jeleskedhet. Az audio- és videokodekek célirányos kezelése ideálissá teszi a lapkát az ilyen jellegű utasítások feldolgozására. Teljesítményadatai: 221/166 BOPS 16 és 32 bites alkalmazás esetén, a 64 magos változatnál, míg 144/54 BOPS a 36 magos processzornál. Ezek az értékek a fenti fogyasztási adatokkal kombinálva elismerésre méltók, főleg annak ismeretében, hogy a TSMC gyáraiban még 90 nanométeres gyártási eljárással készülnek.

Habár különálló lapkaként egyszeri halandó meg sem veheti a processzorokat – csak valamely eszközbe beépítetten juthat birtokunkba -, ismert darabáruk: 900 dollárba kerül a 64 magos, és 500 dollárba a 36 magos változat.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle