Connect with us

technokrata

Telekom Adományvonal a mellrák elleni küzdelemért

Smart home

Telekom Adományvonal a mellrák elleni küzdelemért

Napjainkban Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül legnagyobb arányban a mellrák sújtja.

2008. szeptemberben és októberben az Egészség Hídja Összefogás Egyesületet támogatják azok, akik a Telekom Adományvonalat hívják a 1788-as számon. Az egyesület célja a mellrákos megbetegedések halálozási arányának csökkentése és a korai felismerés elősegítése, melynek érdekében felvilágosító kampányokat és figyelemfelkeltő rendezvényeket szervez.

Napjainkban Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül legnagyobb arányban a mellrák sújtja. 2004-ben 2316 nő halálát okozta a betegség, a mai statisztikák ismeretében pedig minden kilencedik nő mellrákos. Az Egészség Hídja Összefogás éppen ezért 2001 óta országos mozgósító programokkal hívja fel a figyelmet az egészséges életmódra, és a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára.

A rendszeres szűrésen való részvételnek kiemelt jelentősége van, a regisztrált orvosi tapasztalatok szerint ugyanis a betegek túlélési esélye 90%-os, amennyiben a mellrákot a legkorábbi stádiumban észlelik. Hazánkban 2001-ben kezdődött el a szervezett szűrés, melyhez az Egészség Hídja Összefogás már a kezdetekkor csatlakozott. A Népegészségügyi Program keretében minden 45 és 65 év közötti nő kétévente meghívó levelet kap mammográfiai vizsgálatra.

A hazai adatok szerint a kötelező szűrést megelőzően a megbetegedések 80-90%-át a nők maguk észlelték, sokszor azonban túl későn. Mivel a kötelező szűrés csak a legveszélyeztetettebb 45-65 év közötti nőket érinti, így az önvizsgálat népszerűsítésének jelentősége különösen a fiatalabb korosztályban kiemelkedő – ahol szintén előfordulhat a megbetegedés.

Az Egészség Hídja Összefogás egyik legjelentősebb tevékenysége a figyelemfelhívó séta, melyet minden év októberében rendez a Lánchídon. 2006 óta a séta és a hozzá kapcsolódó tudományos szimpózium a „Rózsaszín egészségnap” keretében ingyenes szűrésekkel, orvosi tanácsadással, biopiaccal, kézműves vásárral és szórakoztató könnyűzenei programokkal egészült ki.

Az Egészség Hídja Összefogás célja, hogy tájékoztató programjait követően minél többen menjenek el a szűrésre. A szervezet a sikerek nyomán, pozitív példát mutatva, a nők tájékoztatása és egészségtudatosságra nevelése révén a jövőben is aktívan részt kíván venni a mellrák elleni küzdelemben, további életek megmentéséért.

A Telekom Adományvonal (1788) a Magyar Telekom vezetékes és mobil hálózatából érhető el, a hívás és az sms-küldés ára 100 forint. Domino előfizetésről kezdeményezett hívás kivételével az összeg ÁFA-mentes. A két hónap alatt beérkező hívások ára a hívók adományaként teljes egészében az Egészség Hídja Összefogás Egyesületé.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek