Connect with us

technokrata

Laptop? Frászt, egy hatalmas dög!

Smart home

Laptop? Frászt, egy hatalmas dög!

A Sony nem mindennapi méretekkel megáldott „hordozható” számítógépet mutatott be.

Mi számít nagynak egy notebook esetében? Aki a kicsi, ultrahordozható kategóriához szokott, annak már egy 14 colos LCD-vel rendelkező példány is sok (hát még a netbook őrületbe bekapcsolódott felhasználók számára). Ha a nagy többséget nézzük, akkor a 15,4 colos példányok lassan átlagosnak mondhatók itthon is – egy 17 colos folyadékkristályos kijelzővel szerelt modellt azért azonban megnézünk még a boltok polcain is. Nos, a Sony erre is rálicitált…

A távol-keleti vállalat monitorán teljes HD felbontás (azaz 1920×1080 pixel) is megjeleníthető – köszönhetően az elképesztően nagy méretekkel rendelkező, 18,4 colos LCD-nek. A Vaio masina természetesen minden „földi jóval” el van látva, ami zavartalanná teszi a filmnézést: a hatalmas adatmennyiség kezeléséért egy 2,53 GHz-es órajelen üzemelő, T9400-as modellszámú Core 2 Duo felel, operatív tára pedig akár 4 GB-ig is bővíthető. Megjegyzendő, hogy ez utóbbi teljes kihasználásához már 64 bites operációs rendszerre van szükség.

Mivel hely volt bőven, nem meglepő, hogy a gyártó tárkapacitás tekintetében sem spórolt. A Sony masinájában két darab 250 GB-os winchester teljesít szolgálatot, és egy eSATA csatlakozó áll rendelkezésre arra az esetre, ha ez még mindig nem lenne elég. Természetesen Blu-ray író is jutott bele, hiszen anélkül a filmnézés élménye nem lenne az igazi. Ezenfelül rendelkezik Firewire porttal, három 2.0-s USB csatlakozóval, illetve egy nagysebességű, UDMA-képes CF slottal, a CompactFlash memóriakártyákhoz.

A fentiek ismeretében valószínűleg senkit sem lep meg, hogy HDMI-kimenettel is felszerelték, a grafikus megjelenésért pedig egy Geforce 9600M GT videokártya felel – vagyis akár játékra is használható a „kicsike”. A 802.11n standardot támogató masina alig 3,9 kilogrammot nyom a mérlegen – ami valóban nem sok egy ilyen tudású és méretű mobil számítógép esetében. Viszont arra ne számítsunk, hogy sokáig bírja akkumulátorról: ideális esetben 2 órás üzemidőt ígér a Sony. Mindezt nagyjából 3 ezer dolláros áron – a hónap végétől, egyelőre csak Japánban.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák