Connect with us

Hirdetés

technokrata

50 éves az integrált áramkör

Smart home

50 éves az integrált áramkör

Fél évszázada mutatták be az első IC-t.

Játsszunk picit! Gondoljunk arra a 20. századi fejlesztésre, találmányra, ami alapvetően változtatta meg az életünket! Repülőgépek? Számítógép? Internet? Modernkori autók? Meglehet, ezek mindegyike jelentős előrelépés volt technikai szemszögből, azonban egyik sem jöhetett volna létre egyetlen picuri, alapvető elem nélkül, vagy legalábbis ma ismert formájukat biztosan nem nyerték volna el. Ez az elem pedig nem más, mint a fél évszázados IC.

Bizony, szeptember 12-én volt 50 éves az integrált áramkör. A találmányt 1958. szeptember 12-én mutatta be Jack Kilby, a Texas Instrumenst egyik mérnöke. A képen is látható szerkezet ugyan nem nagyon hasonlít a mai IC-kre, mégis ez minden mikrochip ősatyja. Kilby később sokszor viccelt is azzal, hogy ha akkor tisztában van annak jelentőségével, mit alkotott meg, akkor egy kicsit pofásabbra „faragja”. És hogy mit tudott az első integrált áramkör? Nos, szinusz hullámot lehetett segítségével előállítani egy oszcilloszkóp képernyőjén – a mérnök ezzel demonstrálta, mire képes a „lapka”.

Maga az első integrált áramkör germániumból készült – az a vízszintes vasdarab az, az üveglapon. Méreteit illetően 11 milliméterszer 1,6 milliméteres volt. A „rágányolt” vezetékek voltak a kivezetései, és mindösszesen egyetlen tranzisztort tartalmazott. Emellett még néhány ellenállás és kondenzátor került rá – na és természetesen az egész kézzel készült. Azóta persze sokat változott a világ: az integrált áramkörök már hosszú évtizedek óta robotizált gyártósorokon születnek, naponta milliószámra.Jack Kilby

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés