Connect with us

technokrata

A jövő videoformátuma – már most

Smart home

A jövő videoformátuma – már most

Super Hi-Vision elosztó infrastruktúra az IBC2008-on.

A Siemens IT Solutions and Services (SIS) az első Super Hi-Vision (SHV) videoformátumú élő képátvitelt létesített Londonból az amsterdami RAI Center-ben minap megnyílt IBC2008 műsorszóró (broadcasting) és média kiállításra. Ez a jövőbe mutató kísérleti formátum, melyet a japán NHK közszolgálati tévétársaság fejlesztett ki, tizenhatszor nagyobb (függőlegesen és vízszintesen is négyszeres) felbontást kínál a HDTV technikánál. A londoni demonstráció projekt-menedzseri feladatát az SIS látja el, és gondoskodott az IT és műsorszóró infrastruktúráról is. Az első SHV Video over IP optikai átvitel a londoni városháza (City Hall) teteje és az amsterdami NHK Demonstration Theatre között jött létre. A BBC kutató és innovációs részlege, amely sok éve már együttműködik az NHK-val, technológiai partnerét, az SIS-t kommendálta az ehhez szükséges infrastruktúra megvalósítására.

Az adatátvitel a már meglévő London Media Gateway-n és a partnerként együttműködő Cable&Wireless által rendelkezésre bocsátott, 1 Gbit/s kapacitású összeköttetéseken keresztül történik. Az SIS és a Cable&Wireless közösen alakították ki a nagy megbízhatóságú áramköri architektúrát, amely garantálja a minőségingadozás-mentes átvitelt ill. a minimális IP-csomagvesztést. Ezt követően az SIS teszteket végzett az áramkörökön, melyhez nemcsak standard IP-hálózati tesztberendezéseket használt, hanem olyan ellenőrző technikát is, amelyet a WAN és LAN hálózatokban történő Streamed Broadcast Content átvitel tesztelésére fejlesztettek ki. A tesztek és az azokat követő élő átvitel céljára a Siemens több mint száz audio-, illetve video-over IP módban működő készüléket működtet(ett) és menedzsel(t) – ezek száma a következő két hónapban további ötven darabbal bővül. Az infrastruktúra kialakítása és a projekt-menedzsment mellett az SIS egy ideiglenes vezérlőtermet is berendezett a londoni városházán, valamint műsorszóró ismereteivel az NHK kutatómérnökeit is támogatja az SHV kódolási rendszernek az áramkörökbe való integrálásában.

Az adatátvitel útvonala: a városházáról a Siemens London Fibre Network-ön keresztül Dual-Path átvitellel jutnak az adatok a nyugat-londoni BBC Television Centre-ben lévő Siemens London Media Gateway-be, majd innen a Cable&Wireless London középső részén lévő elérési pontján (Point of Presence) lépnek be az 1 Gbit/s-es hálózatba. Ennek „másik vége” az amszterdami RAI Centerben van, ahonnan az NHK Demonstration Theatre-hez vezető utolsó 400m-es szakaszon ismét a Siemens valósítja meg az átvitelt. A városházán fényszálas kamerakábelek, valamint további optikai és rézkábelek viszik a képet és hangot az épület tetejéről a vezérlőterembe. Itt vannak a kameravezérlő és video-kompressziós berendezések, melyeket az NHK mérnökök működtetnek.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák