Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öreg bárány, nem vén bárány

Smart home

Öreg bárány, nem vén bárány

Az öregebb egyedek aktívabban vesznek részt a szaporodásban, ha az éghajlatváltozás miatt keményebbre fordul az idő.

A vadon élő állatok szembesülnek leginkább a klímaváltozás okozta túlélés kihívásaival. Az Imperial College London és a Université Claude Bernard Lyon kutatói ugyanis bebizonyították, hogy Skóciától nyugatra, egy távoli szigeten élő juh populáció bizony megérzi a globális felmelegedés két következményét: a táplálék megváltozott rendelkezésre állását és a tél kiszámíthatatlan tombolását.

Dr. Thomas Ezard, a tanulmány szerzője elmondta: „Amikor jó időszak van, az étel bőséges, a bárányok legalább kétszer jobban kiveszik a részüket a populáció méretének megváltoztatásában, mint amikor keményebbre fordul az idő. Ekkor ugyanis, az öregebb juhok veszik át a szerepet a szaporodásban.”

A tanulmányt a The American Naturalist szakfolyóirat szeptemberi számában publikálták, leszögezve, hogy a népesség dinamikáját nem csak az időjárás befolyásolja, hanem az egyének reagáló képessége is.

Az új matematikai előrelépésnek köszönhetően kimutatható, hogy a környezeti változások hogyan hatnak a populációkra, mint amilyen például a bárányoké. Az értékelés kulcsfontosságú elemei, hogy (1) hogyan hat az időjárás az egyes egyedekre, és (2) hogyan változik az időjárás az adott évben az előzőhöz képest. Ha az egymást követő esztendőkben hasonló az időjárás, a népesség változása nagyon eltérhet ahhoz képest, mint amikor a feltételek különböznek az egyik évről a másikra.

Tim Coulson professzor következtetése: „A klímaváltozás ökológiára gyakorolt valószínűsíthető hatásának a vadon élő állatokon keresztül történő alapos megértése szükségessé teszi a populáció és annak környezete közötti kapcsolatot. Ez innovatív matematikai alkalmazásokat követel, mint amilyet ebben az esetben is használtak.”



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés