Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína saját Intel-processzort akar

Smart home

Kína saját Intel-processzort akar

Technológiai függetlenség, hangzik a távol-keleti jelmondat.

Napjaink legtöbb x86-os architektúrájú processzora a rizs hazájából származik, ebben még semmi különleges nincs. Az Intel, az AMD és a Via is gyártat Kínában, ám a szellemi tulajdonjog természetesen minden esetben a vállalatok birtokában marad. Ezen változtatna a helyi kommunista vezetés: saját fejlesztésű és gyártású CPU-t akarnak a kínaiak.

Godson-3 névre keresztelték a chipet, melynek célja, hogy megteremtse a távol-keleti ország technológiai függetlenségét. Amint az a nevéből is látszik, ez a központi vezérlőegység harmadik generációja: a projekt még 2001-ben indult. A lapka második változatáról még két éve adtunk hírt egy rövid cikk erejéig, ám azóta komoly architektúrális változások következtek be. A kínai fejlesztők immáron négymagos kialakítással látták el a Godsont, amely ezenfelül kompatibilis az x86-os CPU-kkal, vagyis elméletben nem okoz számára gondot az azon futó programok natív futtatása.

A 65 nanométeres gyártási eljárással készítendő lapka a szimulációk szerint ráadásul a hozzá hasonló Intel processzorhoz képest 80 százalékkal gyorsabban tudja futtatni a Windowst, állítják a kínaiak. Hogy ebből mi igaz, azt egyelőre nem tudni, mert a chipet nem tették széles körben elérhetővé. A múltbeli tapasztalatokat figyelembe véve azért nem árt óvatosan kezelni a távol-keleti híreket: a korábbi változatok (melyek egyébként Lungszon, Sárkánychip néven kerültek forgalomba Kínában) nem voltak kompatibilisek a mai desktop processzorokkal.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés