Connect with us

technokrata

Nincs tovább a Blu-ray után

Smart home

Nincs tovább a Blu-ray után

Nincs rövidebb lézer, „ez a harc lesz a végső”.

Az optikai lemezek aranykorszaka a CD elterjedésével indult meg, és a DVD tette teljessé a képet. Ezután a nagyfelbontású filmekért két (illetve több, de az egyszerűség kedvéért maradjunk a kettőnél) formátum versenyzett, amelyen a Toshiba fejlesztette HD DVD elbukott, míg a Sony-féle Blu-ray közel egyeduralkodóvá vált. A nagy kérdés azonban, hogy mi jöhet a kéklézeres megoldás után – többen úgy vélték, hogy ezzel leáldozik ennek a fajta adattárolási formának az ideje.

Nemrég a Sony egyik képviselője, Taka Mijama is úgy nyilatkozott, hogy a Blu-ray lesz az utolsó optikai adattároló formátum. A távol-keleti vállalat európai, otthoni videózásért felelős részleg termékstratégiájának vezetésével megbízott menedzsere a következőket mondta: „Nem rendelkezünk rövidebb [hullámhosszal bíró] lézerrel. A jövőben, ha lecserélődik a médiaformátum, akkor az a változás fizikai lesz. Többé nem úgy fog kinézni [az adathordozó], mint a mai optikai lemezek. Habár nem tudom, hogy a jövőben milyen technológiákkal fogunk rendelkezni, de amíg lézert és optikai lemezeket használunk, addig ez a végső formátum.”

Mijama szerint a Sony fejlesztése éppen ezért még nagyjából egy évtizedig forgalomban lesz, és nem is lesz hasonló kialakítású kihívója. Ugyanakkor a webes letöltések mind népszerűbbé válásával várhatóan háttérbe szorul ez a fajta adattárolási eljárás, és a winchesterek valamint a memóriaalapú adattárolók (például az SSD-k) egyeduralma várható.

Mi lesz, ha a jelenlegi full HD-s felbontás (1920×1080 pixel) már nem elég, és begyűrűzik a Japánban egyre jobban terjedő „ultra-HD”, amely 4 megapixeles képet jelent? Eric Kingdon, a Sony otthoni audio- és videotermékek részlegének vezető technikai tanácsadója szerint ezt is bírni fogja a Blu-ray. „Már láttam a 400 GB-os prototípusokat. Ez megközelítőleg fél terabyte-os kapacitást jelent. Ha duplázzuk is a jelenlegi HD-s felbontást, még mindig elég a kéklézeres megoldás egy teljes film számra.”Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák