Connect with us

technokrata

Hatalmas freskók az utcákon

Smart home

Hatalmas freskók az utcákon

Hogyan változtathatja meg a technológia a művészetekről alkotott felfogásunkat?

Például, vigyünk az utcára klasszikus műalkotásokat! Idén nyáron Moszkva szabadtéri galériává változott a HP és a Puskin Szépművészeti Múzeum jóvoltából. A városi épületek falait Rembrandt 51 műremekének másolata díszítette.

A műalkotások reprodukciója immár több száz éves hagyományra tekint vissza, jóllehet a másolási módszer nem sokat változott.

„Ha az emberek az utcán sétálva megcsodálhatják Rembrandt „Öreg nő” című portréját, vagy Van Gogh „A rabok sétája” című festményét, vagy épp egy orosz művész – mondjuk Repin vagy Korovin – műalkotását, azt a múzeumunk már sikerként könyveli el” – mondta Irina Alexandrovna Antonova, a Puskin Szépművészeti múzeum igazgatója.

A kiállított képek az eredeti mesterművek tökéletes másolatai, amelyeket nagyformátumú HP Designjet Z6100 nyomtatókkal nyomtattak vászonra.

A Grand Tour Londonban
A HP tekintélyes múlttal rendelkezik a művészeti kezdeményezések támogatásában. Tavaly egy hasonló kezdeményezése, a Grand Tour aratott sikert a londoni Nemzeti Galériában.

Az úgynevezett Grand Tour eredete a 17. századra vezethető vissza, amikor a kulturális felvilágosodás hatására az arisztokrácia Európa-szerte a kultúra és a művészetek nyomába eredt; hónapokig vagy akár évekig is utaztak.

Most az Egyesült Királyság Nemzeti Galériájának és a HP-nak sikerült a létrehoznia a Grand Tour fordított változatát. Ahelyett, hogy az emberek keresnék a művészeteket, a művészet keresi a nyilvánosságot, az eddig csak múzeumokban található remekművek a mindennapok részeként, közkinccsé válnak. A londoni West End negyed utcáin 2007. júniusában hatalmas freskók voltak láthatók – a Nemzeti Galéria 44 művének tökéletes, keretes másolatát állították ki a legszokatlanabb helyeken a Soho és a Seven Dials között.

A Grand Tour Londonból eljutott Yorkba is. Idén nyáron a HP által nyomtatott Monet, Van Gogh, Ramsay és Carracci reprodukciók díszítették a történelmi városközpont forgalmas utcáit, így ünnepelve a Brit Nemzeti Galéria és a York Galéria állandó kiállításainak gazdagságát és változatosságát.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek