Connect with us

technokrata

Világelső: videófelvevős tükörreflexes masina – Nikon D90

Smart home

Világelső: videófelvevős tükörreflexes masina – Nikon D90

A Nikon bejelentette a következő nagy előrelépést a középkategóriás DX-formátumú D-SLR gépeinek választékában: az új modell neve D90.

Ez a világ első, videofunkcióval is rendelkező középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgépe, mely valódi filmszerű élményt kínál. Funkcióit a D90 a Nikon új generációs DX-formátumú csúcsmodelljétől, a D300-tól örökölte.

A fejlett funkciók, például az Élő nézet, a Fényképezési helyzetfelismerő rendszer, az Aktív D-Lighting, a Képszabályozás és az ISO 200-3200 érzékenységtartomány (mely kibővíthető ISO 6400 egyenértékre a Hi1 és ISO 100 egyenértékre a Lo1 beállítással) szinte minden helyzetben lehetővé teszik a kreatív fényképezést. A D90 részletgazdag és kiválóan nagyítható képeket készít 12,3 tényleges megapixeles felbontásának és DX-formátumú CMOS képérzékelőjének köszönhetően. A D90 optimalizált Expeed technológiája biztosítja azt a kiváló minőséget és a gyors adatfeldolgozó képességet. Az Expeed ezenkívül más nagy teljesítményű funkciók, például az Élő nézet és az új Arcérzékelő rendszer működését is tovább javítja. Az árnyékos és csúcsfényes képterületek nagy kontrasztú megvilágítás esetén gyakran elvesző, fontos részleteit az Aktív D-Lighting funkció menti meg, mely a megfelelő kontraszt elérésére felvételkészítés közben helyi tónusszabályozást alkalmaz.

A Fényképezési helyzetfelismerő rendszer a D3 és D300 modellekben debütált. A D90-ben is megtalálható funkció egy 420 képpontos RGB-érzékelő segítségével elemzi az adott helyzetet és a téma színadatait. Ezekre az információkra alapozva a gép a zár kioldása előtt optimalizálja az élességállítást, az expozíciót és a fehéregyensúlyt. A D90 az emberi arcokat is felismeri (legfeljebb ötöt egy képen), majd újszerű élességgel és pontossággal, természetesebb bőrtónusokkal örökíti meg őket. A 11 pontos automatikus élességállítás mód használatakor a fényképezőgép a téma színadatainak felhasználásával a téma mozgása közben is rajta tartja az élességet.

Amikor sikerült megörökíteni az elképzelt kompozíciót, akkor jöhetnek a D90 beépített képszerkesztő funkciói. Több új retusálási lehetőséget is rendelkezésre áll: a Torzításcsökkentés az objektív torzítását korrigálja, a Kiegyenesítés a kép dőlését szünteti meg, a Halszem pedig a halszem objektív használatához hasonló hatást kelt. Többféle visszajátszási funkció segíti a képek visszajátszását és a megfelelő felvétel kiválasztását, például: 72 kisképes megjelenítés, naptár szerint visszajátszás és a kép kinagyított részletéhez tartozó hisztogram megjelenítése.

A D90 az első video funkcióval rendelkező, középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgép, mellyel kiváló minőségű, kreatív videókat készíthetünk motion JPEG formátumban (1.280×720 pixel, 24 fps). A D90 képérzékelője jóval nagyobb, mint az átlagos videokameráké, ennél fogva jobb képminőséget, kisebb mélységélességet, gyenge megvilágítás esetén pedig kivételes ISO teljesítményt kínál. A Nikkor objektívek széles választékának használata, a halszem objektívtől a nagy látószögűn át a szuper-telefotó objektívig, még több kreativitást és drámai hatást vihet bele a felvett videókba. A videók a fényképezőgépen hanggal együtt visszajátszhatók a gépbe épített egyedi, nagy teljesítményű hangszóró/mikrofon-rendszernek köszönhetően.

A D90 fix betekintési távolságú, pentaprizmás keresőjének körülbelül 96 százalékos képfedése van. Amikor pedig nem tudunk vagy nem akarunk a keresőbe nézni, egyszerűen meg kell nyomnunk a D90 Élő nézet gombját, és a 3 colos, 920 ezer képpontos, 170 fokos megtekintési szögű LCD-n máris megjelenik az Élő nézet mód képe. A mód háromféle kontrasztérzékelő AF-módot támogat: az Arc-prioritás, a széles AF mező, valamint a normál AF mező módot.

A pontos expozíció alapja a precíz záregység. A D90 elektronikusan idővezérelt záregységét kifejezetten a hosszú távon is pontos működésre tervezték, és kimerítő, 100.000 kioldási cikluson át tartó tesztnek vetették alá. A D90 mindössze 0,15 másodperc alatt elindul, kioldási késedelme csupán 65 ezredmásodperc, és 4,5 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételre képes. Az akkumulátor egyetlen feltöltésével körülbelül 850 felvételt készíthetünk a D90-nel.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek