Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-felvételek egy szívdobbanáson belül

Smart home

3D-felvételek egy szívdobbanáson belül

Paradigmaváltás a szív-ultrahangvizsgálatban.

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) hétvégén, Münchenben tartott kongresszusán mutatta be a Siemens Egészségügy (Healthcare) szektora kontinensünkön először a volumen-képalkotó ultrahangos (más szóval: térfogat-szonográfiás) platformját, az Acuson SC2000 rendszert. Ez az első rendszer a világon, amely egyetlen szívdobbanás alatt teljes 3D-képeket (felvételeket) képes alkotni a szív egészéről, amelyeket nem részekből kell „összetoldozni“.

Az új, „Echo in a Heartbeat“ nevű technológia az egyik legnagyobb innováció az ultrahangos képalkotás területén a 2D megoldás 70-es évek végén történt bevezetése óta. Először a szív-ultrahangvizsgálat (ekhokardiográfia) úttörőinek, Inge Edlernek és Hellmuth Hertz-nek 55 éve sikerült Siemens készülékekkel ultrahangfelvételeket készíteni a szívről – ám most lehetővé válik immár a valós idejű 3D-képalkotás a teljes szervről. Ez egy merőben új vizsgálófej-technológiának és az SC2000 tökéletesített rendszer-architektúrájának köszönhető, miáltal a vizsgáló orvos nemcsak kiváló minőségű 3D-képet kap, hanem az eddiginél gyorsabban tudja elvégezni a vizsgálatot. Ugyanis a gép számos fontos mérési értéket automatikusan kiszámít és megjelenít. A rendszer minden eddiginél gyorsabban dolgozza fel az információkat, így az egész szív teljes volumenét 90-fokos piramis formában rögzíti. A magas rögzítési sebesség révén a felvétel időtartama drasztikusan lerövidül, ami az ekhokardiográfia klinikai folyamatait lényegesen javítja.

Az Acuson SC2000 fejlett architektúrája a ma szokásos rendszereknél jelentősen nagyobb mennyiségű információt szállít. Ezt a Siemens által szabadalmazott Coherent-Volume-Formation technika támogatja, amely a sorról-sorra történő, soros adatrögzítést több vételi apertúrával (multiple beam) működő párhuzamos rögzítéssel helyettesíti. Az eredmény: kitűnő képfelbontás. A tipikus szektor-alakú ultrahang-kép piramissá alakul.

A Siemens által kifejlesztett 4Z1c jelű vizsgálófej (transzducer) kisebb a piacon ismert vizsgálófejeknél. A benne alkalmazott, teljesen új hűtőrendszer mindenkor lehetővé teszi a teljes teljesítmény kihasználását a megengedett határértékek között. A hagyományos 3D vizsgálófejekhez képest ez a technológia jobb szövet-áthatolást (penetrációt) eredményez, és csökkenti a zaj-jeleket. A 4Z1c többfunkciós vizsgálófej, amely felnőtt páciensek ekho-alkalmazásai céljára minden szükséges üzemmóddal rendelkezik: volumen-képalkotás (térfogat-szkennelés), 2D, M-Módus, színes Doppler, spektrum-Doppler.

Az Acuson SC2000-t igényes kardio-vaszkuláris vizsgálatokra alakították ki. Az intelligens szoftver tudás-alapú munkafolyamatokat (workflow) tesz lehetővé összetett mintafelismerő technológia és szakértői adatbázis alapján, melyet valódi klinikai esetekkel töltöttek fel. A rendszer ez által anatómiai minták és tájékozódási pontok (landmark) felismerésére és mérések automatikus végrehajtására is képes, ami felgyorsítja a klinikai munkát. A rendszer nemcsak a legújabb technológiák alkalmazása és a munkafolyamatok gyorsítása, hanem a készülék ergonómiája révén is kitűnik, amely utóbbi révén a kezelőszemélyzet terhelését is csökkenti. Az új csúcsberendezés 2008 őszétől lesz kapható Európában.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés