Connect with us

technokrata

3D-felvételek egy szívdobbanáson belül

Smart home

3D-felvételek egy szívdobbanáson belül

Paradigmaváltás a szív-ultrahangvizsgálatban.

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) hétvégén, Münchenben tartott kongresszusán mutatta be a Siemens Egészségügy (Healthcare) szektora kontinensünkön először a volumen-képalkotó ultrahangos (más szóval: térfogat-szonográfiás) platformját, az Acuson SC2000 rendszert. Ez az első rendszer a világon, amely egyetlen szívdobbanás alatt teljes 3D-képeket (felvételeket) képes alkotni a szív egészéről, amelyeket nem részekből kell „összetoldozni“.

Az új, „Echo in a Heartbeat“ nevű technológia az egyik legnagyobb innováció az ultrahangos képalkotás területén a 2D megoldás 70-es évek végén történt bevezetése óta. Először a szív-ultrahangvizsgálat (ekhokardiográfia) úttörőinek, Inge Edlernek és Hellmuth Hertz-nek 55 éve sikerült Siemens készülékekkel ultrahangfelvételeket készíteni a szívről – ám most lehetővé válik immár a valós idejű 3D-képalkotás a teljes szervről. Ez egy merőben új vizsgálófej-technológiának és az SC2000 tökéletesített rendszer-architektúrájának köszönhető, miáltal a vizsgáló orvos nemcsak kiváló minőségű 3D-képet kap, hanem az eddiginél gyorsabban tudja elvégezni a vizsgálatot. Ugyanis a gép számos fontos mérési értéket automatikusan kiszámít és megjelenít. A rendszer minden eddiginél gyorsabban dolgozza fel az információkat, így az egész szív teljes volumenét 90-fokos piramis formában rögzíti. A magas rögzítési sebesség révén a felvétel időtartama drasztikusan lerövidül, ami az ekhokardiográfia klinikai folyamatait lényegesen javítja.

Az Acuson SC2000 fejlett architektúrája a ma szokásos rendszereknél jelentősen nagyobb mennyiségű információt szállít. Ezt a Siemens által szabadalmazott Coherent-Volume-Formation technika támogatja, amely a sorról-sorra történő, soros adatrögzítést több vételi apertúrával (multiple beam) működő párhuzamos rögzítéssel helyettesíti. Az eredmény: kitűnő képfelbontás. A tipikus szektor-alakú ultrahang-kép piramissá alakul.

A Siemens által kifejlesztett 4Z1c jelű vizsgálófej (transzducer) kisebb a piacon ismert vizsgálófejeknél. A benne alkalmazott, teljesen új hűtőrendszer mindenkor lehetővé teszi a teljes teljesítmény kihasználását a megengedett határértékek között. A hagyományos 3D vizsgálófejekhez képest ez a technológia jobb szövet-áthatolást (penetrációt) eredményez, és csökkenti a zaj-jeleket. A 4Z1c többfunkciós vizsgálófej, amely felnőtt páciensek ekho-alkalmazásai céljára minden szükséges üzemmóddal rendelkezik: volumen-képalkotás (térfogat-szkennelés), 2D, M-Módus, színes Doppler, spektrum-Doppler.

Az Acuson SC2000-t igényes kardio-vaszkuláris vizsgálatokra alakították ki. Az intelligens szoftver tudás-alapú munkafolyamatokat (workflow) tesz lehetővé összetett mintafelismerő technológia és szakértői adatbázis alapján, melyet valódi klinikai esetekkel töltöttek fel. A rendszer ez által anatómiai minták és tájékozódási pontok (landmark) felismerésére és mérések automatikus végrehajtására is képes, ami felgyorsítja a klinikai munkát. A rendszer nemcsak a legújabb technológiák alkalmazása és a munkafolyamatok gyorsítása, hanem a készülék ergonómiája révén is kitűnik, amely utóbbi révén a kezelőszemélyzet terhelését is csökkenti. Az új csúcsberendezés 2008 őszétől lesz kapható Európában.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek