Connect with us

Vasút-Őr: érinthetetlen rézkábelek

Smart home

Vasút-Őr: érinthetetlen rézkábelek

Intelligens IP kamerák őrzik a MÁV közlekedésbiztonsági rézkábeleit.

Intelligens kamerák vigyázzák a Budapest–Bécs nemzetközi vasútvonal legfontosabb csomópontjain lefektetett biztonsági rézkábeleket. A kamerák már akkor riasztják a biztonsági szerveket, amikor valaki a kábelek közelébe kerül. A megnövekedett rézkábel lopások tetemes károkozás mellett az utasok biztonságát is veszélyeztetik.

„Bűnmegelőzési megoldásra volt szükség, így kár sem keletkezik és a tetteseket is időben le tudják fülelni. A kábellopások megakadályozása nem csak emberéleteket ment, hanem százmilliós, akár milliárdos veszteségektől is megóvja a vasúttársaságokat” – mondta a kamerákat gyártó Intellio Kft. ügyvezető igazgatója Kópházi János.

A MÁV új rendszere merőben eltér a szokványos biztonsági megoldásoktól. A frissen átadott intelligens rendszer Behatolás Védelmi funkcióval is rendelkezik, mely adott szituációk kialakulásakor automatikusan riasztást küldd. Ezek a megapixel felbontású kamerák megkülönböztetik a területen mozgó embereket a vadaktól és egyéb mozgó objektumoktól. A biztonságiaknak csak akkor kell a riasztásokra reagálniuk, amikor emberek mozognak a megfigyelt területeken.

Különálló megfigyelési pontok (Intelligens kamerák) kommunikálnak egymással WLAN hálózaton keresztül. Az adatkommunikáció mellett a megapixeles képek rögzítése is vezeték nélküli hálózaton keresztül történik.

Az élő megfigyelés monitorozása és a riasztások fogadása a Vasút-Őr távoli megfigyelő központjában történik. Mivel a vasúti megfigyelési helyszínek a monitorozó központtól távol eső lakott területeken kívüli helyszínek, ezért az élőképű monitorozáshoz szükséges adatok átvitele GSM UMTS 3G adatátviteli technológiával történik.

Az éjjel-nappali megfigyelés biztosítására minden kamera nagy teljesítményű IR reflektorokkal lett felszerelve, így a kamerák 40-70 méteres megfigyelési távolságot tudnak figyelni.

„Ma egy átlagos biztonsági rendszer még olyan kamerák felszerelését jelenti, mely hatásossága kizárólag emberi tényezőn múlik” – mondta Kópházi János. „Ezek a rendszerek semmi mást nem csinálnak, csak egy bizonyos képet mutatnak. Egy több kamerás rendszernél a biztonsági szolgálatnak folyamatosan látnia kéne az összes sugárzott képet és mindemellett fel kell ismernie, ha bármilyen nem kívánt esemény történik valamelyik helyszínen. Ez szinte lehetetlen egy adott idő után, ezért az esetek nagy részben csak a kamerák által rögzített kép alapján lehet utólag cselekedni. Ekkor már kár is keletkezett és a helyzetet nehezíti, hogy sokszor a sugárzott kép nem megfelelő minőségű, így adott esetben nem felismerhetőek a tettesek.”

A MÁV által alkalmazott technológia a biztonságtechnika több területén is újító szolgáltatásokkal rukkolt elő. Ilyen megoldások például a képtárakat megfigyelő rendszer, a forgalomfigyelő rendszer, vagy a kiskereskedelmi megoldásokat felvonultató rendszer.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő