Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincs már igazi sötét

Smart home

Nincs már igazi sötét

A helyiségeinket éjjel is beragyogják az állapotjelző lámpák.

Világít a router, a mobiltelefon, a DVD- lejátszó, a játékkonzol, és a televízió – még ha ki is van kapcsolva. Hiába oltjuk el a villanyt a nappaliban, vagy a hálóban, jó esélyünk van arra, hogy a szobát a tucatnyi elektronikai eszköz fénykibocsátó diódája beragyogja.

Noha ezek hasznosak abban a tekintetben, hogy jelzik számunkra az eszköz helyét, és állapotát, ellenben zavarják azokat, akik nem biztos, hogy filmnézés vagy alvás közben más esetben belevilágítanának a saját arcukba. A sötétség és a fény közötti egyensúly megtartása viszont nagyon fontos a szervezet számára: az alváshoz éjszakai sötétség kell.

Persze, a probléma megoldható a helyiségek áramtalanításával, ám ha nincs elektromosság, nem töltődik a laptop, az elektromos fogkefe, a mobiltelefon, és az ébresztő óra is velünk alszik.

Sokak szerint az utóbbi két évben tovább romlott a helyzet, ugyanis már a legegyszerűbb kütyüben is találhatunk jelzőfényt, amely lámpaoltás után úgy fénylik, mint egy apró világítótorony.

Mariana Figueiro, a New Yorkban található Rensselaer Polytechnic Institute Lighting Research Center szakembere szerint a kék LED-ek egyre népszerűbbek az elektronikában, és ez bizony problémát jelent. „Gyenge fény mellett a szemünk ugyanis jóval érzékenyebb a színekre, mivel a kék a spektrum végén van, így a kék LED-ek jóval világosabbnak látszanak.”

A kék 1993-as debütálása után, amit a vörös, zöld és a sárga követett, a LED-ek eleinte csak a csúcskategóriás készülékekben jelentek meg. A tervezők most olyan megoldáson törik a fejüket, amely nem világít annyira, mint egy elemlámpa. Az ugyanis nem bizonyult túl jó ötletnek, hogy a jelzőfényt külön is ki lehessen kapcsolni, az egész eszköz áramtalanítása nélkül, mert a LED-ek gyakran azt is jelzik, hogy mikor nem szabad a kütyüt egyáltalán kihúzni, például midőn a merevlemez dolgozik. Tehát a LED-ek nagyon is hasznosak – legalább is a hálószobán kívül.

A tudósok már felfedezték, hogy a szem fény-érzékelő rétege jeleket küld a szervezetnek, amely hatással van az ébrenlét és az alvás ritmusára. „Ez a réteg sokkal érzékenyebb a kékre, mint a többi színre” – mondta George Brainard, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem fénykutatási programjának vezetője.

Olyannyira, hogy a NASA-hoz tartozó biomedikai kutatóintézet, a National Space Biomedical Research Institute éppen azt tanulmányozza, hogy vajon a kék fény mennyire tudja éberen tartani az asztronautákat, emellett a haditengerészet is megpróbálja a tengeralattjárók legénységénél alkalmazni.

Mindazonáltal, jelenleg a kutatók nem hiszik, hogy a szerkentyűk által kibocsátott kék fény alacsony szinten is, képes lenne befolyásolni az alvási szokásainkat. Brainard szerint viszont egyes emberek igenis nagyon érzékenyek.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés