Connect with us

100 szerver helyett 20

Smart home

100 szerver helyett 20

Százmilliókat takaríthatna meg az állam is a szerver-virtualizáción.

Akár több százmilliós megtakarítást is hozhatna a szerver-virtualizáció a költségvetési szervek gazdálkodásában, miközben környezettudatos lépés is lenne a jelenlegi energiafelhasználás töredékével dolgozni – derül ki a Polygon Informatikai Kft. friss elemzéséből.

A BellResearch felmérése szerint a közintézményeknél mintegy 23 ezer szerver üzemel, melynek harmadát, valamivel több mint 7,5 ezer eszközt a központi költségvetési szervek használják. Ennyi szerver éves energiafogyasztása óvatos becslés esetén is legalább 1,3 milliárd forint. Ráadásul – a Gartner kutatásai szerint – 100 darab kétprocesszoros szerver folyamatos áramellátásához és hűtéséhez szükséges energia előállításakor annyi káros anyag kerül a levegőbe egy év alatt, mint 122 autó üzemeltetésével.

„A sokszerveres intézményeknek szinte kivétel nélkül gazdaságosabb lenne rendszereiket virtualizált közegben üzemeltetni” – mondta el az energiahatékonysági megoldásokat IBM technológián alkalmazó Polygon Informatikai Kft. üzletágvezetője. Kónya István hozzátette, bár a kormányzati szerverek virtualizációjának helyzetéről nincs pontos adat, a technológiai váltás a fejlesztéseket gyorsabban végző vállalati szférában már elkezdődött. Egy nagyobb, körülbelül 100 szervert üzemeltető intézmény rövidtávon, három év alatt csak az energián akár 15-20 millió forintot is megtakaríthat. A további, biztonságosabb üzemeltetésből, nagyobb rendelkezésre állásból származó – nehezen számszerűsíthető – megtakarítások ennél jóval nagyobb összeget eredményeznek.

A magyar cég által kidolgozott, úgynevezett „könnyűszerkezetes IT-építkezés” energia-megtakarítási számításának alapja, hogy a „hagyományos” típusú rendszerekben, amelyekben egy gép egy szerverfunkciót lát el, az eszközök kihasználtsága 24 órás intervallumra vetítve jellemzően 10 százalék alatti. Ez azt jelenti, hogy a szerverek idejük 90 százalékában „üresjáratban” üzemelnek, miközben energia- és fenntartási költségeik ez idő alatt is csaknem azonosak a jól kihasznált gépekével.

„Más megfogalmazásban: egy megfelelő teljesítményű és kihasználtságú szerver nagyjából 8-15 másik munkáját tudja ellátni egyidejűleg. Ez a virtualizáció alapja, és egyben célja” – hívta fel a figyelmet a szakember. A több tízmilliósra kalkulált megtakarítás a kevesebb szervergépen kívül a kisebb munkaerő-ráfordításnak, a lényegesen kedvezőbb energiafogyasztási és hűtésdíjaknak, valamint a kisebb helyigénynek együttesen köszönhető.

„A költségvetési intézményeknél használt 7,5 ezres szerverparkon elérhető megtakarítás a teljes rendszer átállításával optimális esetben 3 év alatt meghaladná akár az egymilliárd forintot is, de több százmillió forint közpénzt biztosan meg lehetne spórolni a fokozatos technológiai váltással” – tette hozzá Kónya István. Természetesen a feladat a valóságban nem ennyire egyszerű, hiszen a kormányzati intézmények szervezeti és informatikai igényei, jelen technológiai szintje különböző, és számos körülményhez kell alkalmazkodniuk, amihez a vállalati szférának nem. A Polygon felmérése kizárólag műszaki megközelítésből vizsgálta a lehetőségeket.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő