Connect with us

technokrata

GPS navigációval olcsóbb

Smart home

GPS navigációval olcsóbb

A Motorola felmérése szerint jelentős megtakarítás érhető el, ha a mobil dolgozók GPS-alapú technológiákat használnak.

Az üzemanyag- és munkabér-költség ágazati szintű csökkentése több milliárd dolláros megtakarítást hozhat a vállalatoknak. A szállítmányozás, a termelés és a közúti árufuvarozás/raktározás területén dolgozó észak-amerikai informatikai döntéshozók bejelentették, hogy a Motorola megbízásából a közelmúltban elvégzett felmérés eredménye szerint a globális helymeghatározó rendszerhez (GPS) kapcsolódó technológiák a mobil dolgozók számára kiemelten fontos eszköznek számítanak. A GPS-alapú technológiákkal fokozható a mobil munkaerő termelékenysége és lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy az éves üzemanyag- és munkabér-költségek csökkentése révén növeljék a hatékonyságukat.

A kutatás eredményei szerint a jelenleg GPS-alapú technológiákat alkalmazó vállalkozások csaknem fele által elsőként említett előny a számottevő üzemanyag-megtakarítás volt, melyet a hetente megtett távolság átlagosan 231,2 mérföldes (371,7 kilométer) csökkenése és az éves szinten számított 51.582 dolláros üzemanyagköltség-megtakarítás is jól tükröz. Az Egyesült Államokban működő több mint egymillió közúti árufuvarozót figyelembe véve ez ágazati szinten akár 53 milliárd dolláros üzemanyagköltség-megtakarítást is jelenthet.

A kutatásból az is kiderült, hogy a GPS-alapú technológiákat alkalmazó vállalkozások naponta körülbelül 54 perc munkaidőt is megtakarítottak, ami éves szintre vetítve alkalmazottanként 5.484 dollár, vizsgált vállalkozásonként pedig 5,4 millió dollár munkabér-megtakarítást jelent. A költségcsökkenés mellett a helymeghatározó alkalmazások javára írták azt is, hogy segítségükkel jobban meg lehet szervezni az alkalmazottak által bejárt útvonalakat, így a vállalatoknál pontosabban tudják, hogy melyik dolgozó mikor hol tartózkodik, ezért lehetővé vált az új útvonalak életszerűbb összeállítása is.

A vizsgált vállalkozások arról is beszámoltak, hogy a GPS-es megoldásoknak köszönhetően a mobil munkatársak kevesebb időt töltenek közlekedési dugókban vagy a célállomást keresgélve, így több időt fordíthatnak az új vagy már meglévő ügyfelekre. Olyannyira, hogy amikor azt a kérdést kapták, hogy miért lennének hajlandóak GPS-alapú, vagy más új technológiákba beruházni, a megkérdezett vállalkozások az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások színvonalának javulását említették első helyen.

A felmérés során más kulcsfontosságú felhasználási területekre is fény derült – a navigációs rendszer javította az érkezési pontosságot és az útvonal-optimalizálást. E két előny megoldást jelenthet azokra a problémákra, melyekkel a külső helyszínen dolgozó, mobil munkatársak szembesülnek a műszak során felkeresendő következő állomás helyének meghatározásakor és a kézbesítési útvonal gazdaságos összeállításakor.

A Motorola az elmúlt években több mint 200.000 darab, beépített GPS-vevővel ellátott mobil számítógépet adott el.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák