Connect with us

Melltartó – antennákkal

Smart home

Melltartó – antennákkal

Két, látszólag teljesen eltérő terület indult nagy fejlődésnek: a rák diagnosztika és a hordható elektronika.

A brit kutató, Elias Siores professzor feltalálta a daganat-felismerő melltartót, mely néhány éven belül akár piacra is kerülhet. Napjainkban ugyanis hatalmas fejlődésnek indult mind a rák diagnosztika/kezelés, mind a hordható elektronika. Ez a kettő, noha látszólag teljesen eltérő területeket érintenek, az új találmánynak köszönhetően hamarosan házasságot kötnek.

Az Egyesült Királyságban található Bolton Egyetem kutató és innovációs központjának vezetője, Elias Siores professzor miközben a mellrák detektálásának lehetséges módjai után kutatott, lelki szemei elé tárult egy elektronikus fehérnemű, amely képes észlelni a rákot még a korai fázisban. A professzor keményen dolgozott, hogy megtervezze és elkészítse a prototípust, melyet hamarosan tesztelés alá is vet. Az új daganat-felismerő melltartóba mikrohullámú antennákat helyezett, amelyek a mellen belüli hőmérsékletváltozást figyelik. A tumorok ugyanis igénylik a vérkeringést, amely növeli a rákos terület hőmérsékletét. Ezt keresi a high-tech melltartó.

Az eszköz ugyanolyan passzív mikrohullámokkal dolgozik, mint amelyekkel tengeralattjárók helyét határozzák meg. Az Egyetem szerint a mikrohullámoknak ezen formája nem veszélyes, viszont előnyös. „Ha be tudjuk azonosítani a rákkal kapcsolatba hozható elváltozásokat, az általuk kisugárzott hő jelek révén, képesek leszünk arra, hogy még a korai fázisban rátaláljunk a daganatra” – mondta a professzor.

A szakember azt reméli, hogy a melltartó piacképes verziója néhány éven belül elkészül. A kidolgozott verzió feltehetően képi vagy hangfigyelmeztetést is tartalmazni fog, hogy jelezhesse, ha talált valamit. Az eszközzel emellett figyelemmel kísérhető lesz a korai szakaszban megkezdett rákkezelés.

Sokan szkeptikusan fogadták a szerkezetet. Noha a termográfia már 20 éves, a mammográfiát és más egzotikus metódusokat sokkal pontosabbnak tartanak. A mellben ugyanis sokféle tényező okozhat hőmérsékletemelkedést, amely így hamis diagnózist ad. „A jóindulatú daganatok is okozhatnak gyulladást, amely szintén fokozza az adott terület vérellátást” – mondta Anne Rosenberg, a Philadelphia-ban található Thomas Jefferson University Hospital mellsebésze.


Elias Siores professzorSzólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom