Connect with us

technokrata

Lézerpajzson dolgoznak a tudósok – videóval

Smart home

Lézerpajzson dolgoznak a tudósok – videóval

Az amerikai légierő lézervédelmet keres fegyvereinek.

Noha a lézerfegyverek kora még nem érkezett el, de egyre közelebb van – bizonyítja ezt az amerikai légierő azon törekvése, hogy lézervédelmi fejlesztéseket kezdeményezett bombái és rakétái számára.

Az Air Force azzal a feladattal bízta meg a szakembereket, hogy találják meg a fegyverek lézervédelemre történő átalakíthatóságának módját. Az Egyesült Államok, Izraellel közösen fejlesztett lézerfegyvere már bizonyított a gyakorlatban: az MTHEL bármilyen muníciót képes elolvasztani, még mielőtt az elérné célját. Számos amerikai védelmi beszállító dolgozik azon, hogy harcmezőn alkalmazott eszközökre is hasznosítani tudja ezeket az eredményeket.

Ha sikerrel járnak – véli az Amerikai Légierő – már csak idő kérdése, amíg az ellenséges csoportok őrült tudósai sikerrel alkalmazzák a technológiát saját célra. Innentől kezdve viszont olyan High Energy Laser (HEL)-pajzs technológiára lesz szükség, amely alkalmazható lesz repülőgépváz komponensek, valamint röppályájukon haladó bombák és rakéták belső irányító elektronikájának megsebzésére is.

A cél nem az, hogy a fegyvereket „áthatolhatatlanná” tegyék; a légierő csupán azt várja a pajzstól, hogy az késleltesse a lézer a fegyver héján keresztül történő áthatolását – öt másodperc vagy több már megtenné. A legjobb módszer a cél eléréséhez szerintük „a hadianyag héjának hő védelmi bevonattal történő ellátása (például permet formájában) volna, vagy egy szélessávú fényvisszaverő réteg felületi beágyazása.”

A program első fázisában a speciális védelmi megoldást laboratóriumi környezetben tesztelnék. Ezt követően a légierő harctéri kísérlet keretében vizsgálná a prototípus alkalmasságát arra, hogy képes-e megóvni a röppályájukon haladó lövedékeket egy lézertámadástól. Az Air Force természetesen kihangsúlyozta, hogy az új rendszer előnyeit nem csak a hadsereg hasznosíthatná: a permetezhető lézervédelem a kereskedelmi légitársaságok gépeit is megóvhatja az egész világon elterjedt terrorista és a szárazföldi telepítésű lézerfegyver fenyegetései ellen.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek