Connect with us

technokrata

Hamarosan búcsút intünk az egérnek – örökre

Smart home

Hamarosan búcsút intünk az egérnek – örökre

Közel negyven éve létezik, de már nem sokáig tartja magát…

Douglas C. Engelbart találmányáról egyszer már értekeztünk: akkor a Stanford Egyetem által közzétett videó kapcsán írtunk a már évtizedek óta általánosnak mondható beviteli eszközzel. És habár a kezdeti kinézetéhez képest sokat változott – sokkal több „füle” lett, és eltűnt a farka -, az elmúlt években alapvetően ugyanazt a célt szolgálta a tenyerünk alá simuló eszköz: megkönnyítette a számítógéppel való interaktivitást.

A Gartner egyik elemzője szerint azonban már nem sokáig tetszeleghet ebben a pozícióban az egér. Jóslata szerint a következő 3-5 évben jelentősen veszíteni fog jelentőségéből, mivel előtérbe kerülnek az alternatív beviteli eszközök; elsősorban azok, amelyek közvetlenül képesek az emberi gesztusokat értelmezni. Ilyen például az érintőképernyő vagy az arcfelismerő rendszer. Steve Prentice a következőképp vélekedett a közeljövőről: „Az egér szépen teljesíti feladatát asztali számítógépes környezetben, de az otthoni szórakozást vagy egy noteszgépen való munkát illetően véget érni látszik az életciklusa.”

A BBC News-nak adott nyilatkozatában Prentice közölte, hogy a szórakoztatóelektronikai cégek folyamatos fejlesztései által olyan eszközök keletkeztek a közelmúltban, amelyek gyakran teljesen megújították a (játék)élményt. Gondoljunk csak a Wii rezgő vezérlőjére, vagy a Guitar Hero komplett gitárjára – az ezek által biztosított élmény egyszerűen nem érhető el pusztán egy egér használatával.

Persze másként vélekednek a témáról az egerek fejlesztésében, gyártásában érdekelt vállalatok. „Az egér halála nagyon nagy túlzás.” – mondta Rory Dooley, a Logitech vezérlőeszközökkel foglalkozó részlegének menedzsere és alelnöke. Azt tudni kell, hogy a Logitech gyártja a világon a legtöbb egeret és billentyűzetet; az előbbiből az elmúlt két évtized alatt több mint 500 milliót értékesítettek. Nyilvánvalóan igen rosszul hatna üzletmenetükre, ha „hirtelen” eltűnne az egerek iránti igény, ezért Dooley nem is mondhatott mást. Ugyanakkor azt még ő is elismerte, hogy a számítógépekkel való interakciók módszere folyamatosan változik, és újabb eszközök is megjelennek a palettán. Igaz, rögtön meg is jegyezte az alelnök, hogy ezek jelentős részét szintén ők gyártják.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd