Connect with us

technokrata

Világrekordot állítottak fel LED-ekkel

Smart home

Világrekordot állítottak fel LED-ekkel

Az Osram fehér fénykibocsátó diódák fényessége és hatásfoka terén ért el eredményeket.

Az Osram, a Siemens konszern fénytechnikai vállalatának fejlesztőmérnökei a LED-gyártásban szereplő minden technológia tökéletesítésével új rekordokat értek el laboratóriumi környezetben a fehér fényű világító diódák (LED-ek). Standard feltételek mellett, 350 mA működtető áramerősséggel 155 lm fényességi és 136 lm/W hatásfok-csúcsértéket értek el. 1 mm2-es chipekkel működő prototípus-LED-eket használtak. Ezek 5000 Kelvin fok színhőmérsékletű fényt bocsátottak ki (színkoordináták: 0,348/0,393). A potenciális felhasználási területek: általános világítás, autó-fényforrások, illetve minden terület, ahol nagy és nagyteljesítményű LED-ekre van szükség.

Mint ismeretes, a „Fény kristályokból” című projekt – melynek keretében új gyártási eljárást fejlesztettek ki az Osram kutatói fénykibocsátó diódákból előállított nagy hatásfokú, hosszú élettartamú fényforrásokra – elismeréseként a Siemens-leányvállalat szakemberei elnyerték a Német Jövő Díj 2007-et.

Az ultra-hatékony Osram LED-eket például mini-vetítőkészülékekben, hátsó projekciós TV-készülékekben és autók éjjellátó berendezéseiben lehet alkalmazni, de autófényszórókban és általános világítási célokra is használhatók.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek