Connect with us

technokrata

50 év: egy szekrényre való memóriától a virtuális termelésig

Smart home

50 év: egy szekrényre való memóriától a virtuális termelésig

Kerek évfordulót ünnepel a világ egyik legsikeresebb automatikai rendszere.

A Simatic vezérlőcsaláddal a Siemens annak idején tranzisztorokra cserélte le az olyan alapvető áramköri elemeket, mint a relé és a kapcsoló. A vállalat az 1958-as párizsi szerszámgép-vásáron mutatta be az első Simatic vezérlőt. Ez még „bedrótozott”, azaz fix programú elektronikával működött. A benne lévő logikai funkciókat kimenő erősítők egészítették ki, amelyek alkalmasak voltak mágneskapcsolók, mágnesszelepek vagy egyéb vezérlőelemek működtetésére. Tranzisztoros felépítése kis méreteket eredményezett, és alkalmassá tette nagy megbízhatóságot igénylő alkalmazásokra – például transzformátor-alállomásokban vagy erőművekben.

A 70-es évek elején kezdődött az áttérés a fixről a memóriában tárolt programra való áttérés. Az első tárolt programú vezérlő (SPS), a Simatic 3 még egy egész szekrényre való memóriát és elektronikus komponenst tartalmazott, de a mikroelektronika rohamos fejlődésének hála, egyre csökkentek a méretek. Nem egészen 30 éve a Simatic S5 családdal a Siemens egyúttal automatizálás-technikai piaci áttörést ért el.

1996-ben Simatic S7 családdal következett be a következő technológiai ugrás: az SPS-től a totálisan integrált automatizálás felé, amely az egyes automatika-elemek teljesítményének növelése helyett integrált megoldásokra összpontosít. Ez lehetővé tette, hogy a Siemens megvesse az alapot a folyamatszabályozási technológiának a Simatic vezérlők világába történő integrálása számára: a Simatic technológia bázisán létrejött a Simatic PCS 7 folyamatszabályozó rendszer.

Manapság sok ipari ágazat – elsősorban az autógyártás – dolgozik a “digitális gyár” megvalósításán, amelyben az összes folyamat „varratmentesen” fonódik egymásba. Az 1990-es években kezdődött virtuális termelés-tervezés nyomán a mai trend teljes termelő sorok virtuális üzembeállítása felé mutat. Ezen fejlemények közepette a Siemens intenzíven munkálkodik azon, hogy az általa megvásárolt UGS – mai nevén Siemens PLM Software – szoftvervállalatot szervesen beépítse meglévő ipari automatizálási tevékenységébe.

És most lássuk az első germániumtranzisztor-alapú Simatic G, amelyben a funkciók egy-egy blokkban voltak bedrótozva, azaz kiöntve:Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd