Connect with us

50 év: egy szekrényre való memóriától a virtuális termelésig

Smart home

50 év: egy szekrényre való memóriától a virtuális termelésig

Kerek évfordulót ünnepel a világ egyik legsikeresebb automatikai rendszere.

A Simatic vezérlőcsaláddal a Siemens annak idején tranzisztorokra cserélte le az olyan alapvető áramköri elemeket, mint a relé és a kapcsoló. A vállalat az 1958-as párizsi szerszámgép-vásáron mutatta be az első Simatic vezérlőt. Ez még „bedrótozott”, azaz fix programú elektronikával működött. A benne lévő logikai funkciókat kimenő erősítők egészítették ki, amelyek alkalmasak voltak mágneskapcsolók, mágnesszelepek vagy egyéb vezérlőelemek működtetésére. Tranzisztoros felépítése kis méreteket eredményezett, és alkalmassá tette nagy megbízhatóságot igénylő alkalmazásokra – például transzformátor-alállomásokban vagy erőművekben.

A 70-es évek elején kezdődött az áttérés a fixről a memóriában tárolt programra való áttérés. Az első tárolt programú vezérlő (SPS), a Simatic 3 még egy egész szekrényre való memóriát és elektronikus komponenst tartalmazott, de a mikroelektronika rohamos fejlődésének hála, egyre csökkentek a méretek. Nem egészen 30 éve a Simatic S5 családdal a Siemens egyúttal automatizálás-technikai piaci áttörést ért el.

1996-ben Simatic S7 családdal következett be a következő technológiai ugrás: az SPS-től a totálisan integrált automatizálás felé, amely az egyes automatika-elemek teljesítményének növelése helyett integrált megoldásokra összpontosít. Ez lehetővé tette, hogy a Siemens megvesse az alapot a folyamatszabályozási technológiának a Simatic vezérlők világába történő integrálása számára: a Simatic technológia bázisán létrejött a Simatic PCS 7 folyamatszabályozó rendszer.

Manapság sok ipari ágazat – elsősorban az autógyártás – dolgozik a “digitális gyár” megvalósításán, amelyben az összes folyamat „varratmentesen” fonódik egymásba. Az 1990-es években kezdődött virtuális termelés-tervezés nyomán a mai trend teljes termelő sorok virtuális üzembeállítása felé mutat. Ezen fejlemények közepette a Siemens intenzíven munkálkodik azon, hogy az általa megvásárolt UGS – mai nevén Siemens PLM Software – szoftvervállalatot szervesen beépítse meglévő ipari automatizálási tevékenységébe.

És most lássuk az első germániumtranzisztor-alapú Simatic G, amelyben a funkciók egy-egy blokkban voltak bedrótozva, azaz kiöntve:Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő