Connect with us

Hirdetés

technokrata

50 év: egy szekrényre való memóriától a virtuális termelésig

Smart home

50 év: egy szekrényre való memóriától a virtuális termelésig

Kerek évfordulót ünnepel a világ egyik legsikeresebb automatikai rendszere.

A Simatic vezérlőcsaláddal a Siemens annak idején tranzisztorokra cserélte le az olyan alapvető áramköri elemeket, mint a relé és a kapcsoló. A vállalat az 1958-as párizsi szerszámgép-vásáron mutatta be az első Simatic vezérlőt. Ez még „bedrótozott”, azaz fix programú elektronikával működött. A benne lévő logikai funkciókat kimenő erősítők egészítették ki, amelyek alkalmasak voltak mágneskapcsolók, mágnesszelepek vagy egyéb vezérlőelemek működtetésére. Tranzisztoros felépítése kis méreteket eredményezett, és alkalmassá tette nagy megbízhatóságot igénylő alkalmazásokra – például transzformátor-alállomásokban vagy erőművekben.

A 70-es évek elején kezdődött az áttérés a fixről a memóriában tárolt programra való áttérés. Az első tárolt programú vezérlő (SPS), a Simatic 3 még egy egész szekrényre való memóriát és elektronikus komponenst tartalmazott, de a mikroelektronika rohamos fejlődésének hála, egyre csökkentek a méretek. Nem egészen 30 éve a Simatic S5 családdal a Siemens egyúttal automatizálás-technikai piaci áttörést ért el.

1996-ben Simatic S7 családdal következett be a következő technológiai ugrás: az SPS-től a totálisan integrált automatizálás felé, amely az egyes automatika-elemek teljesítményének növelése helyett integrált megoldásokra összpontosít. Ez lehetővé tette, hogy a Siemens megvesse az alapot a folyamatszabályozási technológiának a Simatic vezérlők világába történő integrálása számára: a Simatic technológia bázisán létrejött a Simatic PCS 7 folyamatszabályozó rendszer.

Manapság sok ipari ágazat – elsősorban az autógyártás – dolgozik a “digitális gyár” megvalósításán, amelyben az összes folyamat „varratmentesen” fonódik egymásba. Az 1990-es években kezdődött virtuális termelés-tervezés nyomán a mai trend teljes termelő sorok virtuális üzembeállítása felé mutat. Ezen fejlemények közepette a Siemens intenzíven munkálkodik azon, hogy az általa megvásárolt UGS – mai nevén Siemens PLM Software – szoftvervállalatot szervesen beépítse meglévő ipari automatizálási tevékenységébe.

És most lássuk az első germániumtranzisztor-alapú Simatic G, amelyben a funkciók egy-egy blokkban voltak bedrótozva, azaz kiöntve:



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés